Izvor: eKlinika.rs, 03.Jul.2023, 13:02

Možemo li časovnik koji beleži našu starost da vratimo unazad

Epigenetski sat je časovnik koji pokazuje našu pravu biološku starost, kod nekog ovaj sat ide unapred, a kod nekog kasni, pa se biološka i kalendarska starost često ne poklapaju. Stručnjaci navode da postoje ipak, neki mali trikovi na osnovu kojih se ovaj biološki časovnik može usporiti i čak vratiti unazad.
Epigenetski sat i prava starost Epigenetski sat koristi biološke testove kako bi utvrdio našu pravu biološko starost osobe. Epigenetika se određuje kao grana >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << nauke koja izučava sve potencijalno stabilne nasledne promene u ekspresiji gena ili ćelijskom fenotipu. Ove promene ne utiču na DNK.
Epigenetski faktori izučavaju načine na koje uticaji spoljne sredine mogu da ostave biohemijski otisak na ljudski genom. Epigenetika proučava biološke mehanizme koji će uključiti ili isključiti delovanje određenih gena. Pa se kao čest primer u tom smislu navode jednojajčani blizanci koji su rasli u različitim životnim uslovima. Epigenetski procesi su prirodni i omogućavaju mnoge funkcije organizma, ali ako su ovi procesi nepravilni može doći do bolesti.
Delovanje epigenetski sniženog nivoa kortizola Biljke koje su prirodno izložene stalnom biološkom i fizičkom stresu dobar su primer epigenetskih uticaja. Dobro proučen epigenetski proces je cvetanje biljaka u najoptimalnijem doba godine. Pripitomljavanje životinja je takođe dobar primer. Psi su jedna od najraznovrsnijih životinjskih vrsta na svetu, a ipak su svi potomci sivog vuka.
Studije navode da se u dobrom društvu povećava nivo serotonina, snižava nivo kortizola i omogućavaju bolji socijalni kontakt. Prema nekim hipotezama pripitomljene životinje mogu da ostvare interakciju sa ljudima zbog epigenetski sniženog nivoa kortizola.
Da li epigenetski sat može da se vrati unazad? Više od pola veka istraživači proučavaju korelaciju između biološke starosti i epigenetskog sata, fokus je na bolestima koje nastaju tokom procesa starenja organizma. Veza između epigenetike i starosti potvrđena je tehnologijama koje mere metilaciju DNK. Ove tehnologije su omogućile tačnu procenu starosti.
Da li epigenetski sat može da se vrati unazad? Naučnici kažu da može. Rayn Bradley i njegov tim su 2021. objavili članak u kojem su pokušali da preokrenu epigenetski sat. Kliničko ispitivanje proučavalo je 43 zdrava odrasla muškarca starosti 50 do 72 godine. Oni su bili uključeni u program u trajanju od osam nedelja. Na početku je utvrđena njihova biološka starost, a fokus je bio na zdravoj ishrani, redovnom odmoru, fizičkom vežbanju i smernicama za opuštanje. Posle osam nedelja, preciznim merenjima utvrđeno je da je biološki sat ispitanika za oko tri godine vraćen unazad.
Učesnici ovog programa koristili su dobro izbalansirani unos namirnica organskog porekla, raznovrsnu ishranu sa dosta voća i povrća, u proseku su bili fizički aktivni najmanje 30 minuta dnevno, pet dana u nedelji, vežbe su izvodili sa malo pojačanim intenzitetom. Spavali su najmanje sedam sati tokom noći. Primenjivali su i dva puta dnevno vežbe disanja za smanjenje stresa.
Članak Možemo li časovnik koji beleži našu starost da vratimo unazad se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.