Izvor: eKlinika.rs, 03.Avg.2023, 12:31

Može li hladan tuš da zameni klima uređaj, kako da se najlakše rashladimo

Hladan tuš, dovoljno vode i hladovina nekada najbolji su prirodni spas od tropskih temperatura vazduha. Moguće je da se rashladimo i bez klima uređaja i ventilatora. Male izmene u domu, uz pridržavanje zdravih životnih navika dobar su način da, osobe koje ne pate od značajnijih zdravstvenih problema, pobede visoke temperature vazduha.
Zašto nam je voda neophodna? Dovoljne količine tečnosti i elektrolita dobar su način da rashladimo organizam. Na ekstremno visokim temperaturama >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << vazduha umanjena je sposobnost samoregulacije telesne temperature. Moguće je da dođe do grčeva, iscrpljenosti, a u težim situacijama i do toplotnog udara i hipertermije. Elektroliti u medicini su esencijalni minerali prisutni u znoju, krvi, urinu. Minerali u našem organizmu rastvaraju se u tečnost i formiraju elektrolite, to jest, pozitivne ili negativne jone, koji su deo metaboličkih procesa u ljudskom telu. Natrijum, kalijum, magnezijum neku su od najpoznatijih elektrolita.
–  Elektrolite gubimo ukoliko ne unosimo dovoljne količine tečnosti, a obilno se znojimo. Sve za posledicu može imati jak osećaj iscrpljenosti – objašnjava dr John Schumann iz Oak Street Health. U ovakvim prilikama najbolje je da unosimo dovoljne količine vode i minerala kao što su natrijum, magnezijum, kalijum.
Ima li voda alternativu? Kada se pomenu pića, doktori obično misle na vodu. Alkoholna pića i kokteli mogu da deluju u suprotnom smeru i dovedu do dehidratacije. Vodu ne bi trebalo da zmenimo ni velikim količinama slatkih i gaziranih pića. Preporuka je da kada izlazimo napolje, nosimo sa sobom i flašicu sa vodom. Ne bi trebalo da čekamo da ožednimo, nego da se konstantno osvežavamo manjim količinama vode.
Boravak u hladovini Kada smo napolju najbolje je da tražimo zaklon od sunca u hladovini. Na taj način ćemo izbeći i moguće opekotine od sunca koje mogu biti ozbiljan estetski, ali pre svega i medicinski problem. Opekotine nisu samo faktor rizika za pojavu ozbiljnijih oštećenja kože.
Opekotine od sunca ometaju samoregulaciju telesne temperature, jer telo tečnost preusmerava ka opekotinama i na taj način nastoji da zaleči oštećeni deo tela. Savet je da kada i kratko boravimo napolju, zaštitimo kožu odgovarajućim kremama i odećom (svetle boje, široke košulje, dugački rukavi, šešir, naočari za sunce). Preporuka je da od 10 do 18 časova na ekstremno visokim temperaturama vazduha ne izlazimo napolje.
Led i hladne obloge Na visokim spoljnim temperaturama šire se krvni sudovi i sve ima za posledicu jači osećaj toplote.
– Kockica leda ili hladna obloga na pulsu ruke ili vrata mogu da rashlade telo. Puls ruke i vrata su anatomski najbliži površini kože – kaže dr Schumann. Pulsne tačke na telu su zglobovi šaka i stopala, unutrašnja strana butina i kolena, podlaktice, prepone, vrat, slepoočnice. Hlade obloge, ili izloženost hladnoj vodi ovih delova tela mogu pomoći da se brže i lakše rashladimo.
Studija iz 2016. godine navodi da je hladan tuš najbolji način pomoći u slučaju toplotnog udara, ukoliko nije moguće unesrećenu osobu zaroniti u vodu. Preporuka jeste i da u bocu sa rasprašivačem stavimo par kockica leda i malo vode i da se na taj način rashlađujemo.
Članak Može li hladan tuš da zameni klima uređaj, kako da se najlakše rashladimo se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.