Izvor: eKlinika.rs, 01.Apr.2024, 13:02

Može li dugotrajna upotreba nekih hormonskih lekova povećati rizik od pojave tumora na mozgu

Dugotrajna upotreba određenih gestagenskih hormonskih lekova dovodi se u vezu sa povećanim rizikom od razvoja tumora mozga poznatog kao intrakranijalni meningiom, otkriva studija naučnika iz Francuske objavljena u The BMJ. Istraživači kažu da ova studija prva procenjuje rizik koji ima veze sa gestagenima koje koriste milioni žena širom sveta. Takođe navode da su neophodne hitne dalje studije kako bi se bolje shvatio ovaj rizik.
Hormonski lekovi masovno se koriste za ginekološka stanja Gestageni su hormonski lekovi, slični prirodnom hormonu progesteronu, koji se dosta koristi za ginekološka stanja kao što su endometrioza i sindrom policističnih jajnika, kao i u hormonskoj terapiji i kontraceptivima u menopauzi....

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.