Izvor: eKlinika.rs, 17.Apr.2023, 18:01

Mogu li hemikalije iz vode da izazovu rak prostate, otkrivaju naučnici

Rak prostate mogao bi da se razvije zbog napitka koji se smatra najvažnijim za ljudsko zdravlje, upozoravaju naučnici sa Barcelona Institute for Global Health. U novoj studiji objavljenoj u Environmental Health Perspectives istraživači navode da veća potrošnja „uobičajenog“ zagađivača u vodi za piće može da poveća rizik od razvoja agresivnog tumora prostate.
Nitrati iz vode mogu da izazovu rak prostate Istraživanja sve više pokazuju da rizik od raka može >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << da se izbegne. Dok su pušenje i alkohol  očigledni krivci, koji mogu da budu glavni krivci koji će dovesti do smrtnog ishoda, nova istraživanja pokazuju kako bi voda takođe mogla da bude krivac za razvoj ovog tumora kod muškaraca. Kao što je poznato, odraslom čoveku potrebno je oko dva litara vode dnevno kako bi organizam dobro funkcionisao. Međutim, najnovije analize otkrile se da svakodnevni unos nitrata kroz vodu iz slavine ili flaširane vode tokom života odrasle osobe može da bude rizik za razvoj tumora prostate.
Trihalometani i nitrati su dva najčešća zagađivača u vodi za piće Cilj studije, koju je vodio Barcelona Institute for Global Health, bio je da se proceni da li postoji veza između unosa nitrata i trihalometana – nusproizvodi dezinfekcije vode ili hemijska jedinjenja nastala nakon dezinfekcije vode za piće, obično hlorom – i rizika od raka prostate. Inače, nitrati i trihalometani su dva najčešća zagađivača u vodi za piće. Nitrati često potiču iz poljoprivrednih đubriva i stajnjaka tako što se padavinama ispiraju u vodonosne slojeve i reke. Dok je za nitrate ispijanje vode jedini put ulaska u organizam, trihalometani mogu da se udahnu i apsorbuju kroz kožu tokom tuširanja, plivanja u bazenima ili čak i dok se peru sudovi.
Hemikalije iz vode do tri puta povećavaju šansu za rak prostate Dugotrajno izlaganje organizma trihalometanima ranije se dovodilo u vezu sa povećanim rizikom od raka mokraćne bešike, ali naučnici navode da su dokazi ostali dosta ograničeni. Međutim, nova studija procenila je moguću vezu posmatrajući 697 muškaraca sa rakom prostate u španskim bolnicama, u periodu između 2008. i 2013. godine, kao i 97 slučajeva agresivnih tumora. Istraživački tim je takođe uključio kontrolnu grupu sastavljenu od 927 muškaraca, starosti od 38 do 85 godina, kojima nije dijagnostikovan rak u vreme studije. Takođe, procenili su prosečnu izloženost ovim hemikalijama na osnovu toga gde su učesnici živeli i vrste vode koju su pili tokom života.
Istraživački tim saopštio je da su rezultati studije dosta zabrinjavajući s obzirom na to da su  nalazi pokazali da što je veći unos nitrata, to je veća povezanost sa pojavom raka prostate. Učesnici sa većim unosom nitrata u vodi imali su 1,6 puta veću verovatnoću da će razviti rak prostate niskog ili srednjeg stepena i skoro tri puta veću šansu da obole od agresivnog tumora prostate.
Rak prostate pre će razviti muškarci koji ne jedu dovoljno voća i povrća Iako rezultati naglašavaju korelaciju između vode i raka prostate, oni ne dokazuju uzrok, navode istraživači i ističu da izloženost nitratima kroz vodu za piće ne znači da će neko obavezno da razvije rak prostate. Dobra vest je da su naučnici otkrili da konzumiranje dosta vlakana, voća, povrća i vitamina C može da smanji negativne efekte nitrata u vodi za piće. Na osnovu ishrane ispitanika primećeno je da postoji povezanost između unesenih nitrata i raka prostate samo kod muškaraca koji nisu jeli dovoljno vlakana, voća, povrća i vitamina C. Naučnici ističu da antioksidansi, vitamini i polifenoli u voću i povrću mogu da spreče stvaranje nitrozamina – jedinjenja sa kancerogenim potencijalom u želucu.
Članak Mogu li hemikalije iz vode da izazovu rak prostate, otkrivaju naučnici se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.