Izvor: B92, 18.Jan.2023, 21:04
Mnogi ljudi žive u zabludi i bacaju zrelo voće: Šta se dešava ako pojedete bananu sa tamnim mrljama
Banane sadrže idealan spoj ugljenih hidrata i minerala (poput kalijuma i magnezijuma). Uprkos tome često završe u smeću – čim se pojave prve smeđe mrlje.
Prema jednom japanskom istraživanju to je velika greška koju ljudi često prave. Mrlje ne znače da su banane loše, naprotiv: zrele banane proizvode materije koje čak mogu sprečiti nastanak kancerogenih oboljenja, a postoji i još veliki broj razloga zašto je dobro jesti prezrele banane jer one na telo utiču vrlo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pozitivno.
Sprečavaju pojavu gorušice
Zrele banane deluju poput laganog antacida. Neutrališu kiseline i opuštaju organe za varenje. Jedna banana nakon bogatog jela može sprečiti tegobe u području usta i grla kao što su gorušica i nadimanje.
Poboljšavaju rad creva
Banane mogu pomoći i kod zatvora jer sadrže materije koje pokreću creva.
Poboljšavaju raspoloženje
Banane sa mrljama sadrže manje količine aminokiseline imenom triptofan. Naime, triptofan poboljšava raspoloženje i omogućava lako upadanje u san. Osim toga, banane sadrže vitamin B i antistresne minerale magnezijum i kalijum – koji su zaslužni za dobro funkcionisanje nervnog sistema.
Snižavaju krvni pritisak
Pacijenti sa visokim krvnim pritiskom treba što je manje moguće da unose natrijum jer namirnice bogate ovim mineralom povećavaju vrednosti krvnog pritiska. Umesto toga treba da jedu namirnice bogate kalijumom – poput prezrelih banana – kako bi se normalizovao pritisak.
Daju energiju
Banane ako brzo zasite. Sadrže biljni skrob – koji nam brzo daje energiju (zato sportisti često jedu banane za brzi oporavak). Telesna izdržljivost se pojačava dejstvom glikemijskih ugljenihidrata, mineralima i vitaminima iz banane. Kaliju dodatno štiti od grčeva u mišićima. Magnezijum iz banane deluje na funkciju mozga, olakšava učenje i poboljšava koncentraciju.
Povećavaju nivo gvožđa
Gvožđe je jedan od sastavnih delova naših crvenih krvnih zrnaca koji su zaslužni za tok hranjivih materija i kiseonika u telu. Banane sa smeđim mrljama bogate su gvožđem i jako su dobre protiv anemije.
Uprkos svim brojnim koristima, nažalost, prezrelala banana nije preporučljiva za sve. Dijabetičari nikako ne bi smeli da je konzumiraju zbog visokog sadržaja voćnog šećera.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.