Mlečni proizvodi ipak nisu toliko opasni

Izvor: Mondo, 11.Maj.2017, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mlečni proizvodi ipak nisu toliko opasni

U poslednjih nekoliko godina pokušavaju da nas ubede da je mleko "opasno po zdravlje", ali evo i dobrih vesti za sve one koji prvu jutarnju kafu ne mogu da zamisle bez mrvice mleka.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

  Prema najnovijim istraživanjima, ne postoji povezanost rizika od kardiovaskularnih bolesti sa količinom mlečnih proizvoda unesenih u organizam.

U novom stručnom radu objavljenom u Evropskom epidemiološkom žurnalu navodi se da su naučnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << iz Instituta za hranu, ishranu i zdravlje Univerziteta u Redingu pregledali rezultate 29 istraživačkih projekata u koje je bilo uključeno oko milion osoba, sa oko 93.000 dokumentovanih smrtnih slučajeva.

U rezultatima istraživanja nema dokaza o tome da su bilo koju od smrti prouzrokovali mlečni proizvodi i konstatovano je su da su mlečni proizvodi potpuno bezbedni za zdravlje čoveka.

"Rezultati su pokazali da ne postoji povezanost između količine unosa mlečnog sira, jogurta i ostalih mlečnih proizvoda sa pojavom kardiovaskularnih bolesti", navodi se u radu.

Ispitivanjem fermentisanog mlečnog sira i jogurta pokazalo se da se rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti smanjuje unosom 10 grama mlečnog sira na dan, ali ne i jogurta, prenosi "Sputnjik".

Jedan od autora stručnog rada dodaje da čak ni dijeta bazirana isključivo na mlečnim proizvodima ne mora nužno da šteti zdravlju čoveka.

Opasna navika: Mleko u vratima frižideraDa li se stvarno lakše zaspi uz toplo mlekoKravlje mleko pre druge godine - izbegavati

---------------------------------------------------------

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.