Ministarstvo zdravlja uskoro legalizuje marihuanu za medicinske svrhe

Izvor: Radio 021, 24.Sep.2014, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo zdravlja uskoro legalizuje marihuanu za medicinske svrhe

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je mogućnost da marihuana bude legalizovana u medicinske svrhe.

"Za sve što daje rezultate u lečenju, pa i za marihuanu, Ministarstvo zdravlja neće praviti problem da se uvede u medicinu. Imamo razne studije koje su pokazale da kanabis ima dobre rezultate u medicini. Sigurno nećemo bežati od nečega što ima efekta. Ipak, ne želimo ni da donosimo nešto preko noći. Hoćemo da sve građane upoznamo o čemu se tu radi", rekao je Lončar.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Humanitarna organizacija "Lekalizuj" pokrenula je inicijativu za izmenu zakona o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe, u vezi sa savremenim dostignućima medicinske nauke. Lončar je pojasnio da će sve biti predstavljeno građanima i stručnoj javnosti na tribini u petak i subotu.

Kanabis se hiljadama godina koristi u tradicionalnoj medicini i da je dokazano njegovo blagotvorno dejstvo kod ublažavanja simptoma niza teških bolesti, od multiple skleroze do epilepsije, side, raznih vrsta karcinoma i nuspojava koje izaziva hemoterapija. Mnogi lekari u Srbiji se slažu da bi marihuana mogla da se legalizuje, ali samo dozirano i isključivo u medicinske svrhe - kao opijat.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lončar: Moguća legalizacija kanabisa u medicinske svrhe

Izvor: B92, 24.Sep.2014

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je mogućnost da marihuana bude legalizovana u medicinske svrhe..."Za sve što daje rezultate u lečenju, pa i za marihuanu, Ministarstvo zdravlja neće praviti problem da se uvede u medicinu. Imamo razne studije koje su pokazale da kanabis ima dobre rezultate...

Nastavak na B92...

Ministar zdravlja: Marihuana ima dobre rezultate u medicini

Izvor: 24sata, 25.Sep.2014, 01:11

Korišćenje marihuane u medicinske svrhe vrlo brzo moglo bi biti legalizovano u Srbiji! Tome u prilog ide i javna tribina, zakazana za sutra, na kojoj će se razgovarati o promeni zakona kada je marihuana u pitanju i njeno korišćenje u medicini. Prvi govornik biće ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar,...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.