Lončar: Moguća legalizacija kanabisa u medicinske svrhe

Izvor: B92, 24.Sep.2014, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lončar: Moguća legalizacija kanabisa u medicinske svrhe

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je mogućnost da marihuana bude legalizovana u medicinske svrhe.

"Za sve što daje rezultate u lečenju, pa i za marihuanu, Ministarstvo zdravlja neće praviti problem da se uvede u medicinu. Imamo razne studije koje su pokazale da kanabis ima dobre rezultate u medicini. Sigurno nećemo bežati od nečega što ima efekta. Ipak, ne želimo ni da donosimo nešto preko noći. Hoćemo da sve građane upoznamo o čemu se tu radi", rekao je Lončar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za "Blic".

Beogradski dnevnik podseća da je humanitarna organizacija "Lekalizuj" pokrenula inicijativu za izmenu zakona o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe, u vezi sa savremenim dostignućima medicinske nauke.

Lončar je pojasnio da će sve biti predstavljeno građanima i stručnoj javnosti na tribini u petak i subotu, kakva je već održana u Sloveniji.

Kanabis se hiljadama godina koristi u tradicionalnoj medicini i dokazano je njegovo blagotvorno dejstvo kod ublažavanja simptoma mnogih teških bolesti, od multiple skleroze do epilepsije, side, raznih vrsta karcinoma i nuspojava koje izaziva hemoterapija.

Isti izvor navodi i da mnogi lekari u Srbiji smatraju da bi marihuana mogla da se legalizuje, ali samo dozirano i isključivo u medicinske svrhe - kao opijat.
Pogledaj vesti o: Legalizacija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

REVOLUCIONARANO-Srpski-ministar-zdravlja-ZA-legalizaciju-marihuane-u-Srbiji

Izvor: medio.rs, 24.Sep.2014

Za sve što daje rezultate u lečenju, pa i za marihuanu, Ministarstvo zdravlja neće praviti probleme da se uvede u medicinu. Imamo razne studije koje su pokazale da kanabis ima dobre rezultate u medicini - kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar..Srpski ministar zdravlja Zlatibor Lončar otvoriće...

Nastavak na medio.rs...

Marihuana- lek ili porok?

Izvor: RTS, 24.Sep.2014

Legalizacija marihuane u medicinske svrhe sve se češće spominje. Ova tema ispratila je prethodnu ministarku zdravlja, a ponovo je otvorio aktuelni ministar. Dok neurolozi tvrde da je kanabis potreban za lečenje pojedinih teških bolesti, oni koji se bave zavisnošću pozivaju na oprez. ..To što...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.