Izvor: N1 televizija, 02.Mar.2017, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meštani strahuju za zdravlje zbog otpada Železare Smederevo

Meštani Vranova u okolini Železare Smederevo protestuju jer šleperi neprestano iz postrojenja istovaruju industrijski otpad nadomak centra sela.

Izvor: N1

Kako saznajemo, prema ugovoru Vlade Srbije sa kineskim Hestilom o preuzimanju Železare Smederevo, reč je o obavezi Vlade prema Hestilu da u roku od godinu dana iz pogona železare iznese sav ranije nastali industrijski otpad.

Digla se prašina smederevske železare, pa su se i meštani okolnih sela digli >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << na noge. Protestuju jer šleperi od skoro danonoćno industrijski otpad iz postrojenja istovaruju na njive tik uz kuće u selu Vranovo. Nesnosno je - tako opisuju stanje u domovima.

"Svako jutro ja počistim najmanje jednu lopatu grafita, prašine i svega toga. O kući da vam ne pričam! Sad prebrišeš, posle pola sata sve leglo opet", kaže meštanka Dragica Vasić.

Šljaku su - objašnjavaju meštani - u železari nataložili Amerikanci. Kinezi je, tvrde, sad izmeštaju. Od kad je otpad u pokretu, kažu, ispaštaju i grlo i sinusi.

"Kašljem, sve kad iskašljujem lepo je sve crno! A niko mi u kući ne puši. Iskašljujem rudu, pršljavštinu. E to mi je zdravlje!, meštanka Biserka Veselinović.

Osim golim okom, posledice su vidljive na svakom koraku. Automobili su slika i prilika problema sa šljakom, zatamnjena su im stakla, ali od prašine. Takva je sudbina vozila odmah po povratku iz perionice. Međutim, od automobila, meštani više brinu za decu.

Da odgovori na pitanja, ali i smiri strasti demonstranata u Vranovo je stigla prva žena Smedereva.

"Premijer je našao firmu koja će doći da ukloni konačno brda, što znači da je to jedna ozbiljna firma i da ćemo se rešiti...", kaže gradonačellnica Jasna Avramović.

Gradonačelnica otkriva i deo Ugovora o železari koji javnost nikada nije videla. Objašnjava: sporazumom sa Kineskim Hestilom vlada Srbije se obavezala da će za godinu dana kompleks očistiti od tona ranije nastalog otpada.

"Što pre i što brže ta šljaka mora da nestane i iz Vranova i iz Smedereva i da se dalje distribuira na lokacijama gde može da se koristi kao građevinski materijal", kaže ona.

Privremeno je smirila meštane tvrdnjom da šljaka nije radioaktivna, te da je više neće tovariti u Vranovu već na drugim, za sada nepoznatim, lokacijama. Deo građana u to ne veruje 100%.

Železara je, inače, posebnim skupštinskim aktom izuzeta od Zakona u upravljanju otpadom. U prevodu, za smederevski gigant ne važe ni pravila, ni kazne za odlaganje otpada kao za ostale.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Protest meštana Vranova zbog otpada iz železare Smederevo

Izvor: N1 televizija, 02.Mar.2017

Meštani Vranova u okolini Železare Smederevo protestuju jer šleperi neprestano iz postrojenja istovaruju industrijski otpad nadomak centra sela...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.