Meso tek ponekad: Mnogi Nemci su fleksitarijanci

Izvor: B92, 29.Sep.2023, 03:12

Meso tek ponekad: Mnogi Nemci su fleksitarijanci

Većina Nemaca se trudi da jede malo ili nimalo mesa ili ribe - 51 odsto, prema anketi povodom Svetskog dana vegetarijanaca, 1. oktobra

Da su fleksitarijanci, što znači da samo retko i neredovno jedu meso ili ribu, reklo je 38 odsto ispitanika u Nemačkoj. Anketu je sproveo institut JuGav (YouGov) u saradnji sa institutom Sinus. Svaki deseti Nemac je vegetarijanac i uopšte ne jede meso i ribu ili je pescetarijanac - odnosno odriče se mesa, ali ne i ribe. Tri odsto ispitanika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su vegani. Međutim, mnogi Nemci ipak često uživaju u mesu i ribi.U istraživanju to je potvrdilo 46 odsto.

U ovoj grupi je 27 odsto reklo da želi da jede manje mesa i ribe, ali da im ne ide. Čak 24 odsto ispitanika sebe može da zamisli kao vegetarijanca, dok veganska ishrana dolazi u obzir za 14 odsto. Većina onih koji jedu meso i ribu svesna je da je manje mesa u ishrani dobro za zaštitu klime (56 odsto), dok je 46 odsto reklo da je to dobro i za zdravlje.

Oni koji jedu meso i ribu to rade pre svega zato što vole. Kao razlog su naveli nezamenljivi ukus mesa i ribe – 48 odsto ispitanika. U anketi su mogli da biraju više odgovora. Drugi najčešći razlog je što su stekli takve navike u ishrani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.