Menstrualna usklađenost (ni)je mit?

Izvor: B92, 23.Maj.2012, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Menstrualna usklađenost (ni)je mit?

Još je 1971. godine Martha K. MekKlintok sprovela istraživanje u kojem je pokazala da su se menstrualni ciklusi studentkinja koje su živele zajedno uskladili. Mnoga dalja istraživanja su pokazala isto - kod žena koje više vremena provode zajedno, menstrualni ciklusi se sinhronizuju.

Zbog čega se ta pojava javlja, još uvek nije dokazano, ali znamo da se ne odvija našom voljom. Jedno od mogućih rešenja ove misterije zasigurno leži u tajnama feromona - izlučevinama hemijskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << faktora koje izazivaju društveni odgovor kod članova iste vrste. Kako Wikipedija navodi, feromoni su hemikalije sposobne da delujui izvan tela sekretom pojedinca da utiče na ponašanje primanja pojedinca.

I dok starija istraživanja podupiru tezu menstrualnog usklađivanja, novija je opovrgavaju. Tako je u časopisu Human Nature objavljen članak u kojem je bila reč o istraživanju koje je sprovedeno u Kini na 186 žena koje su posmatrane tokom razdoblja od godinu dana i kod kojih nije uočen međusobno usklađen menstruacioni ciklus.

Drugo istraživanje je sprovedeno u Poljskoj na uzorku od 99 žena koje su živele zajedno u studentskom domu tokom pet meseci, a takođe nisu nađeni dokazi koji bi potvrdili tu tezu.

Ne postoji jasno definisan odgovor povodom pitanja postojanja menstrualne sinhronizacije. Nadamo se da će u budućnosti više istraživanja biti posvećeno rešavanju ove zagonetke, ne samo zato što je to zanimljiva tema već i zbog potencijalnog lečenja neplodnosti u slučaju da feromoni zaista imaju tako jako delovanje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KAD SE ŽENE SLOŽE: Usklađivanje menstruacije, stvarnost ili mit?

Izvor: Telegraf.rs, 23.Maj.2012

Još je 1971. Marta K. Meklintok sprovela istraživanje čiji rezultati su pokazali da su se kod studentkinja koje žive zajedno menstrualni ciklusi vremenom sinhronizovali. Međutim, nešto se izgleda poslednjih godina promenilo

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.