Zdravlje

Sreda, 23.05.2012.

14:42

Menstrualna usklađenost (ni)je mit?

Još je 1971. godine Martha K. MekKlintok sprovela istraživanje u kojem je pokazala da su se menstrualni ciklusi studentkinja koje su živele zajedno uskladili. Mnoga dalja istraživanja su pokazala isto - kod žena koje više vremena provode zajedno, menstrualni ciklusi se sinhronizuju.

Izvor: index.hr

Default images

Zbog čega se ta pojava javlja, još uvek nije dokazano, ali znamo da se ne odvija našom voljom. Jedno od mogućih rešenja ove misterije zasigurno leži u tajnama feromona - izlučevinama hemijskih faktora koje izazivaju društveni odgovor kod članova iste vrste. Kako Wikipedija navodi, feromoni su hemikalije sposobne da delujui izvan tela sekretom pojedinca da utiče na ponašanje primanja pojedinca.

I dok starija istraživanja podupiru tezu menstrualnog usklađivanja, novija je opovrgavaju. Tako je u časopisu Human Nature objavljen članak u kojem je bila reč o istraživanju koje je sprovedeno u Kini na 186 žena koje su posmatrane tokom razdoblja od godinu dana i kod kojih nije uočen međusobno usklađen menstruacioni ciklus.

Drugo istraživanje je sprovedeno u Poljskoj na uzorku od 99 žena koje su živele zajedno u studentskom domu tokom pet meseci, a takođe nisu nađeni dokazi koji bi potvrdili tu tezu.

Ne postoji jasno definisan odgovor povodom pitanja postojanja menstrualne sinhronizacije. Nadamo se da će u budućnosti više istraživanja biti posvećeno rešavanju ove zagonetke, ne samo zato što je to zanimljiva tema već i zbog potencijalnog lečenja neplodnosti u slučaju da feromoni zaista imaju tako jako delovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

21 h

Podeli: