Izvor: eKlinika.rs, 29.Okt.2020, 21:01

Melatonin može da ublaži štetne posledice hemioterapije. Evo i kako

Melatonin je ušao u upotrebu kao sredstvo za poboljšavanje kvaliteta sna, ali ovaj suplement ima i druga korisna dejstva na organizam. Ipak, preporuka lekara je da se melatonin koristi oprezno i odmereno jer je u pitanju hormon, a ne običan dodatak ishrani. U svakom slučaju, ne  treba da ga uzimate bez konsultacija sa lekarom bilo da je vaš razlog poboljšanje kvaliteta sna ili neki od benefita koje vam otkrivamo u ovom tekstu.
Smanjuje rizik od raka – Niske koncentracije melatonina >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << povezane su sa porastom nivoa hormona koji dovode do karcinoma dojke, ovarijuma i prostate. Takođe je dokazano da melatonin smanjuje štetne efekte hemioterapije i radioterapije kod pacijenata lečenih od karcinoma – objašnjava mr. sci. med. dr Tijana Dangubić, endokrinolog.

Podiže imunitet i pomaže u lečenju neurodegenerativnih bolesti Lekari ističu da melatonin ima snažno antioksidantno dejstvo i da nivo ovog hormona direktno utiče na stanje imuniteta. Dr Slavica Stefanović, koja se više od 20 godina bavi holisitčkom i integrativnom medicinom, kaže da je postepeno smanjivanje lučenja melatonina tokom starenja jedan od uzroka degenerativnih bolesti, dijabetesa, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. 
Iako još uvek nije potpuno jasno kako tačno melatonin utiče imunitet, neka istraživanja upućuju na to da je melatonin imuno-stimulans, dok druge studije pokazuju da ima protivupalna svojstva. Tako se i došlo do toga da melatonin može da doprinese efikasnom lečenju neurodegenerativnih bolesti.
Usporava proces starenja organizma Naučnici su otkrili da melatonin usporava proces starenja organizma i obezbeđuje efikasan rad organa endokrinog sistema. Ima ogromnu moć kao antioksidant i bori se protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije. Melatonin ima 200 procenata više antioksidativne snage od vitamina E i bolji je od vitamina C i E u smanjenju oksidativnih oštećenja. To ga čini odličnim borcem protiv bolesti povezanih sa starenjem i uzrokovanih oštećenjima slobodnih radikala poput bolesti srca, raka, degeneracije makule i glaukoma.
Može da pomogne u regeneraciji nervnih ćelija mozga Istraživanja pokazuju da melatonin aktivira protein koji je odgovoran za regeneraciju nervnih ćelija. S obzirom na to, naučnici zaključuju da melatonin može da pomogne u regeneraciji ćelija mozga.
 
Članak Melatonin može da ublaži štetne posledice hemioterapije. Evo i kako se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.