Medicinska sestra otkrila šta treba da uradite ako se opečete: Ovaj savet će vas spasiti posledica

Izvor: B92, 20.Jul.2023, 18:42

Medicinska sestra otkrila šta treba da uradite ako se opečete: Ovaj savet će vas spasiti posledica

Bivša medicinska sestra hitne pomoći za dečju intenzivnu negu otkrila je važan savet koji bi mogao spasiti život vašeg deteta u slučaju ozbiljne opekotine.

Zabrinuta zbog onoga što veruje da je široko rasprostranjen nedostatak znanja o tome šta treba da se radi ako se dete opeče, Beki Giunta je iskoristila svoju "TikTok" platformu da podeli savet.

"Podeliću sa vama nešto što će spasiti život vašem detetu. Nedostatak znanja koje ljudi imaju o tome šta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da rade ako se dete opeče je zapanjujući."

Bivša medicinska sestra je rekla da su najčešće opekotine koje je lečila bile od čajeva, kafe i nudli. To je i sama iskusila kao mama, kada je njen 18-mesečni sin po sebi prosuo njen vreli čaj.

"Ovo je čista ključala voda, bez mleka. Stajala sam odmah pored njega. Nisam mislila da će se ovo dogoditi."

Ona je rekla da se nesreća poput ove ipak dogodila, uprkos tome što je ona roditelj koji vodi računa o sigurnosti.

"Bila sam diplomirana medicinska sestra, radila sam u hitnoj dečjoj intenzivnoj pomoći, sve sam videla. Tako sam sigurna sa svojim detetom, ali ovo mi se ipak dogodilo."

Medicinska sestra je podelila šta je uradila – i šta treba da uradite ako se vi ili vaše dete opečete.

"Prva stvar koju treba da uradite je da pozovete hitnu pomoć. Onda morate da skinete svu odeću svog deteta, skinite ga da bude potpuno golo i stavite ga pod tuš ili pod neprekidni mlaz hladne tekuće vode."

Objasnila je da vaše dete treba da bude pod hladnom (ne ledeno hladnom) vodom najmanje 20 minuta.

"Neka voda neprestano teče preko toga sve vreme. Oni će vrištati, plakaće. Biće hladno. Ali znaš šta? Spasićete im živote, spasićete ih bola."

Ona je rekla da hladna voda ne samo da pomaže u zaustavljanju opekotina, već i pomaže u ublažavanju bola.

"Njegovo celo lice, vrat, torzo, stomak, sve je bilo svetlocrveno. Bilo je zastrašujuće, odmah sam pomislila da će biti na odeljenju za opekotine, da će dobiti transplantaciju kože, da će na operaciju. I to bi se 100 odsto dogodilo da nisam uradila ono što sam uradila tog dana."

Mama je rekla da zbog njenih postupaka njen sin nema nikakav ožiljak na telu kao posledicu opekotina.

Giunta je dodala da nikada ne treba stavljati led, ulje ili puter na opekotine, "samo hladnu vodu neprekidno dok ne stigne hitna pomoć".

"To je sve što treba da uradite i potencijalno ćete spasiti život svom detetu", ponovila je ona.

Rekla je da njen savet važi za sve opekotine i za odrasle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.