Izvor: eKlinika.rs, 13.Jan.2024, 16:31

Masna jetra, njeni simptomi i moguće komplikacije

Masna jetra (steatoza jetre) stanje je kod koga se u jetri nakuplja masnoća i na kraju može izazvati probleme sa funkcijom jetre. Vremenom, bolest može napredovati do stanja opasnih po život kao što su ciroza i rak jetre. Bolest masne jetre javlja se u dva oblika. Oni su steatotska bolest jetre povezana sa metaboličkom disfunkcijom (MASLD, ranije poznata kao nealkoholna masna bolest jetre ili NAFLD) i alkoholna masna bolest jetre (AFLD), koja se takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << naziva alkoholni steatohepatitis. Ove dve vrste imaju različite uzroke, ali slične rezultate.
Rani simptomi MASLD i AFLD često se nazivaju tihim bolestima jer nemaju simptome ili imaju vrlo malo simptoma. Umor i nelagodnost u jetri (bol u gornjem delu stomaka) najraniji su mogući simptomi. Lekari obično bolest masne jetre otkrivaju zbog abnormalnih testova enzima jetre urađenih iz nepovezanih razloga.
Većina ljudi koji imaju MASLD nikada ne dobiju oštećenje jetre. Međutim, ako masna jetra razvije znake upale i oštećenja ćelija, stanje se naziva steatohepatitis povezan sa metaboličkom disfunkcijom (MASH, ranije poznat kao nealkoholni steatohepatitis ili NASH). U ovoj fazi simptomi mogu da budu:
pogoršanje umora slabost gubitak težine žutica (žuta koža ili oči) vidljivi krvni sudovi na koži nalik na paukovi mrežu stalni svrab Uz pravilan tretman i promene životnih navika, AFLD i MASH mogu biti reverzibilni. Prepoznavanje ovih simptoma važno je kako bi stanje moglo da se dijagnostikuje i leči pre nego što se razviju uznapredovali simptomi.
Faktori rizika Obilno konzumiranje alkohola, posebno tokom dužeg perioda, dovodi u opasnost od AFLD-a. Dijabetes tipa 2, gojaznost i ishrana bogata mastima i šećerom mogu da izlože riziku od razvoja MASLD-a i MASH-a.
Uznapredovali simptomi I MASH i AFLD mogu napredovati do ciroze jetre. U ovoj fazi jetra ima velike ožiljke, a oštećenje možda više nije reverzibilno. Međutim, mogu da se preduzmu koraci da se spreči dalje oštećenje.
Čak i u ovoj fazi nemaju svi primetne simptome. Kada postoje simptomi, oni mogu da uključuju:
umor i slabost slab apetit nenamerni gubitak težine mučninu i povraćanje blagi bol u jetri lako stvaranje modrica i krvarenje promene ličnosti poremećaje spavanja otok (edem) u stopalima i potkolenicama jak svrab kože tamni urin Primećuje se sve žuća boja kože i beonjača kako postaje sve verovatnije prisustvo žutice.
Komplikacije Kako se oštećenje jetre povećava, može da dođe do komplikacija ciroze. Ovo se dešava kada jetra više ne može da uklanja toksine iz krvi. Moguće komplikacije su:
hepatična encefalopatija: upala mozga koja dovodi do konfuzije, problema sa razmišljanjem i gubitka pamćenja ascites: nadimanje zbog nakupljanja tečnosti u stomaku rak jetre: mase ili tumori u jetri ili žučnim putevima portalna hipertenzija: povećan pritisak u portalnoj veni, koja nosi krv iz digestivnog sistema do jetre unutrašnje krvarenje: portalna hipertenzija dovodi do pucanja vena hepatopulmonalni sindrom: retko stanje nepravilne funkcije jetre koje dovodi do proširenih krvnih sudova u plućima, što narušava funkciju pluća hepatorenalni sindrom: slab dotok krvi u bubrege, što narušava njihovu funkciju Neke od ovih komplikacija – kao što su rak i hepatorenalni sindrom – mogu biti opasne po život.
Kada treba zatražiti medicinsku pomoć Ako imate bilo kakve simptome koji mogu ukazivati na masnu bolest jetre, MASH ili cirozu, shvatite ih ozbiljno. Ovo je posebno važno ako:
pijete redovno imate prekomernu težinu ili ste gojazni dijagnostikovana je masna jetra Ako primetite bilo kakve simptome, zakažite pregled kod lekara.
Članak Masna jetra, njeni simptomi i moguće komplikacije se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.