Masna hrana povećava rizik od raka dojke

Izvor: B92, 10.Apr.2014, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masna hrana povećava rizik od raka dojke

Ishrana bogata mastima, poput one koju zagovaraju sledbenici Atkinsove dijete, povećava rizik od najčešćeg oblika raka dojke za petinu, otkrili su naučnici.

Povećavanjem unosa zasićenih masti i konzumiranje masnih proizvoda povećava se rizik od hormonski osetljivog raka dojke za 28 odsto.

Masna ishrana takođe može izazvati rak dojke kod žena sa defektnim HER2 genom.

Najveći broj oblika raka dojke zavisi od estrogena, a od njih je veliki broj osetljiv >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na progesteron.

Naučnici koji su proučavali podatke na 10.000 pacijenata otkrili su povezanost između konzumacije masti i raka dojke.

Ista veza nije primećena kod žena kod kojih kancer nije bio hormonski osetljiv niti HER2 pozitivan.

Otkrića studije koja je obuhvatila više od 300.000 žena u 10 evropskih zemalja objavljena su u Žurnalu Nacionalnog instituta za proučavanje kancera u Velikoj Britaniji.

Britanska studija iz 2013. otkrila je da masna jela i brza hrana povećavaju rizik od raka debelog creva, najsmrtonosnijeg oblika kancera posle raka pluća.

Takođe, takva ishrana povećava nivo holesterola u krvi, što može dovesti do srčanih bolesti.

Ranije ove godine naučnici Univerziteta u Sautemptonu otkrili su da potomci miševa koji su dobijali masnu hranu imaju veći rizik od neravnomernog dotoka krvi u mozak, što je jedan od simptoma koji se povezuju sa Alchajmerovom bolešću.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Masna hrana uvećava rizik od raka dojke

Izvor: Radio 021, 10.Apr.2014

Ishrana bogata mastima, poput one koju zagovaraju sledbenici Atkinsove dijete, povećava rizik od najčešćeg oblika raka dojke za petinu, otkrili su naučnici.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.