Mama, kupi mi nove grudi!

Izvor: eKlinika.rs, 29.Jan.2014, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mama, kupi mi nove grudi!

Njihova lepota ne zavisi samo od veličine: gleda se i kvalitet kože, čvrstoća, punoća i gustina tkiva. Većina devojaka za osamnaesti rođendan želi čudan poklon: silikonske implantate! Da li bi se u Srbiju moglo dolaziti zbog povoljnih cena estetskih operacija i vrhunskih hirurga „plastičara”? Moglo bi! 

 Ogledalce, ogledalce moje…žena sa najlepšim grudima ko je? Red bi bio da se to već jednom kaže sudeći po značaju koji uživa taj deo tela. Ne samo zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << uzvišene funkcije (dojenja) već prvenstveno iz estetskih razloga. „Oblina” je, doduše, od postanka do danas simbol ženstvenosti i zavođenja, pa nije slučajno što je operativni zahvat za povećanje grudi brzo postao megahit plastične hirurgije. Najnestrpljivije su mlade devojke, tako reći devojčice, a slavni američki komičar Bil Kozbi svojevremeno je ispričao: „Moja ćerka ima 11 godina i ceo dan ljutito šeta po kući čekajući da joj porastu grudi! ”. Tinejdžerke je u međuvremenu uhvatio takav neizdrž da se morala uspostaviti granica: ne može pre osamnaeste! 
Grudi, dojke, sise, dude, sifoni, sike, baloni…ne, nije reč o monologu a la Vudi Alen već o raznim nazivima za žensku draž koja se najviše voli, mrzi, prekraja, sakriva ili pokazuje. Muškarci su oduvek ludovali za „balonima”, ali niko nije sanjao da će i žene jednog dana podleći istoj opsesivnoj želji: hoću velike sike. Do guše site bakinih saveta i puš-ap grudnjaka, lakše se odluče za plastičnog hirurga nego za – bioskop. 
Lepota grudi, ipak, nije samo u veličini. Kvalitet kože, čvrstoća, punoća i gustina tkiva takođe imaju udeo. I – ne čine samo mere harmoniju već i pokreti, držanje, ličnost. Eto zbog čega svako mora da radi na sebi i sagleda telo u celini. Uostalom, i plastični hirurzi pre zahvata razmatraju karakterne osobine, predlažući „specijalne efekte” koji se najbolje uklapaju u životni stil buduće pacijentkinje. 
S osmehom pod nož 
Nove grudi su vrh estetske medicine iako ih sami hirurzi smatraju rutinskim zahvatom! Menjanje, podizanje, smanjenje, ali najveći broj žena pod nož, ipak, ide zbog – povećanja. Bujno poprsje vratilo se na velika vrata uprkos armiji androgenih žena koje su ravni, elegantni, dečačko-devojački izgled godinama branile kao neosvojivo uporište šarma. U novoj eri estetske medicine prirodniji oblik kapi polako potiskuje prevaziđeni oblik kugle, suviše naduvan da bi mu se verovalo. Svi operativni zahvati rade se u opštoj ili lokalnoj anesteziji. Evo najvažnijih. 
Za povećanje. – Ubedljivo najtraženiji zahvat je povećanje grudi (augmentacijska mamoplastika). Sastoji se u ugrađivanju silikonskih implantata između mlečne žlezde i grudnog mišića ili ispod žlezde i mišića, zavisno od slučaja. Proteza se ubacuje kroz rez u brazdi ispod dojke, oko bradavice (areole) ili, ređe, u pazušnoj jami. Dobar rezultat zavisi od izbora i kvaliteta implantata, ali i njegovog oblika, volumena i poluprofilne projekcije. 
Za podizanje. – Kad sila gravitacije nadjača čvrstinu tkiva pa se ona opuste, kad se dojke „isprazne”, a povećanje prirodnog obima nije u planu, idealni zahvat je mastopeksija. Hirurg primenjuje takozvani obrnuti „T” rez oko bradavice, a odatle do brazde ispod dojke, i uklanja deo tkiva dajući grudima bolju projekciju. 
Za smanjenje. – Iako nije „u trendu”, hirurška intervencija kojom se grudi smanjuju češća je nego što se misli. I ovog puta pomoću reza u obliku sidra, odstranjuju se deo žlezdanog i masnog tkiva i suvišna koža. Brojne operativne tehnike razlikuju se po načinu na koji se pravi rez i remodelira smanjena mlečna žlezda. U novije vreme koristi se i takozvani kratki vertikalni rez koji ne ostavlja horizontalni ožiljak u brazdi dojke. 
Lepota iz pištolja 
Invazivna hirurgija nije jedini način da se dobije lepša bista, kao što estetska medicina ne rešava samo deficit obima ili napadnu asimetriju već uklanja i strije ili povećava elastičnost kože na grudima i dekolteu. Nove tehnologije, laser, piling, biorevitalizacija: dobro došlo je sve što poboljšava rastegljivost, tonus i gustinu kože. 
Za „punjenje”. – Grudi se mogu povećati i bez skalpela. Postoje dva načina: ubrizgavanje sopstvenog masnog tkiva (lipolifting) ili upotreba specijalnog gela za punjenje na bazi hijaluronske kiseline neživotinjskog porekla (NASHA). U oba slučaja, povećanje može da bude za broj ili broj i po. Lekar ili hirurg utvrđuje kako može postići najbolji oblik i uvlači pod kožu iglu-kanilu kako bi u dojku ubrizgao masno tkivo ili hijaluronsku kiselinu. Efekat je trenutan. Posle otprilike šest meseci potrebno je uraditi malu popravku, retuš se ponovi i posle godinu dana, ali sa manjim dozama. Zahvat se radi u lokalnoj anesteziji i žena odmah ide kući. 
Za strije. – Pored obima i oblika, za lepota grudi važna je i koža. Iznenadnu promenu volumena (u periodu rasta, trudnoće ili mršavljenja) često prate strije, više ili manje brojne, više ili manje široke, ali uvek uporne: kad se jednom pojave, teško ih je ukloniti. Najbolje rezultate zasad daje neablativni frakcijski laser (emituje svetlost talasne dužine 1540 nm koja lako prodire kroz kožu), jedno od najvažnijih otkrića u oblasti laserskih tretmana. Sveže strije brzo nestaju. Kod najstarijih i najširih stanje se popravlja za 50-60 procenata. 
Za elastičnost. – Bore i fleke na grudima mogu se sprečiti, a „slobodno padanje” odložiti primenom tretmana koji regenerišu kožu. Jedan od njih je piling na bazi piruvinske i mlečne kiseline koji ubrzava oporavak kože i stvaranje novog kolagena i elastina. Ukaže li se potreba za boljom hidratacijom, pre i posle leta treba otići na nekoliko seansi hidrobalansa. Reč je o mikroinjekcijama hijaluronske kiseline (NASHA) koja se ubrizgava pomoću specijalnog aparata sličnog pištolju. Ko ne voli injekcije, opredeliće se za hiperbarični kiseonik. Po čistoj koži lekar prelazi aerografom koji, u naizmeničnim fazama, rasprskava kiseonik i koncentrisani serum aktivnih principa kako bi isti prodrli što dublje. 
Uradi sama! 
Osoba koja se podvrgla hirurškom zahvatu, koja je uklonila strije i bore na dekolteu i redovno ide na estetske tretmane za čvrstoću i punoću grudi sigurno zna da i kod kuće može ponešto da se uradi, od zdravih navika u ishrani i sportu do ciljanih kozmetičkih preparata. 
Zdrave navike. – Očuvana elastičnost kože sprečava stvaranje bora i opuštanje kože, čak i na grudima. Pomaže i ishrana u kojoj se koristi ekstra devičansko maslinovo ulje. Žena uvek (osim noću) treba da nosi grudnjak, posebno od dvojke naviše. Spavanje na leđima ne dozvoljava usecanje bora između dojki (prostor koji se lako „gužva”). Hladno učvršćuje, pa zato prilikom tuširanja pređite nekoliko puta hladnom vodom preko grudi. Izbegavajte sapune koji prave mnogo pene jer isušuju kožu i ne izležavajte se predugo u kadi. Na plaži redovno koristite visoki zaštitni faktor (na dekolteu pogotovo): koža na suncu ubrzano stari, gubi elastičnost, postaje smežurana, dobija pege i fleke. 
Sport. – Čvrstoća grudi čuva se i jačanjem muskulature. To ne znači da će se povećati obim, ali grudi će sigurno imati bolju profilnu projekciju. Pored vežbi za grudne mišiće, važne su i vežbe za leđa: ispravljena ramena automatski ističu i grudi. Za vreme svake fizičke aktivnosti treba nositi sportski grudnjak, jedini koji idealno podržava poprsje i ne dozvoljava mu da „padne”. 
Kozmetički preparati. – Koriste se svakodnevno za održavanje tonusa, čak i volumena. Sve poznate kozmetičke kuće imaju liniju proizvoda za lepe, čvrste, elastične, podignute grudi. Odlučite šta vama treba. 
Ikone iz fotošopa 
Rast grudi obično je prvi znak puberteta. Hipotalamus je taj koji lučenjem određenih hormona daje znak za početak. A onda ide redom: bradavice, mlečne žlezde, potkožno masno tkivo, proširenje areole i njena pigmentacija. Grudi rastu i devojčica postaje žena. Faza je vrlo delikatna. Ume li ona da upravlja novim telom i novim emocijama? 
Niko još nije odgovorio na pitanje šta u tom trenutku tera mladu devojku da tako silno želi nove, veće i upadljivije grudi. Puš-ap više nije dovoljan. Prednosti revolucionarnog „magičnog grudnjaka”, proglašenog za najbolji modni izum svih vremena, iskorišćene su „do daske” i polate u istoriju. Danas se žudi za trajnom promenom, recimo hirurškom. I čeka osamnaesta k’o ozeblo sunce! 
Ironijom sudbine, devojčica s jedne strane priželjkuje što manji konfekcijski broj, a na drugoj sa zavišću merka jaku trojku ili čak četvorku, po mogućnosti sa korpom „C”, predviđenom za jače grudi. Slike koje naviru sa TV ekrana, reklamnog panoa ili stranica modnog časopisa nude uvek isto: savršenu ženu, visoku i užasno mršavu, ali tamo gde treba obdarenu spektakularnim oblinama. Bez obzira što je, između hirurgije i fotošopa, trik očigledan, uticaj je snažan i – neizbežan. 
Silikoni za rođendan! 
Ne treba uvek upirati prstom na mladu osobu koja želi prepravku. Bitno je da izbor proističe iz stvarne potrebe, a ne mode ili želje da se liči na poznatu estradnu zvezdu i „ganja” slična karijera. Budući da je u pitanju prava složena operacija, ne treba je shvatiti olako. Pre hirurškog zahvata, posebno ovog tipa, potrebno je obaviti razgovor s psihologom da se dokuče pravi razlozi zbog kojih devojčica tako grozničavo želi da promeni svoje telo. 
Da li nove grudi stvarno leče komplekse? Ili je to, ipak, dismorfofobija, preuveličani strah da smo ružni, pa u hirurgiji tražimo spas? Sledeća važna procena je veličina. Hirurg zna da odredi pravilne proporcije u odnosu na visinu i telesnu građu. Ukoliko se ne uvaži njegovo mišljenje, nesrazmerno velike grudi na majušnom telu delovaće „teško” i nezgrapno. A ako se operacija traži da bismo se „onom tamo” dopali…lakše probili…uspeli u karijeri…ili na nekog ličili…e, onda je to sasvim druga priča. 
Treba reći da u Srbiji poslednjih godina vlada prava pomama za estetskom hirurgijom. Lakše je nabrojati ko se od poznatih dosad nije operisao nego ko jeste, i to po nekoliko puta. Uprkos tome, najčešće pacijentkinje nisu pevačice već devojke između 18 i 26 godina. Proletos je izjava Suzane Mančić da će ćerki za 18. rođendan pokloniti silikonske implantate ako ona to bude želela uskovitlala silnu prašinu i neko vreme bila glavna „žvaka” u gradu. „Ju, kako je samo mogla to da izjavi”, zgražao se solidan deo populacije, ne hajući za sve one nepoznate tinejdžerke koje na sajtovima i blogovima ushićeno pišu kako nikad u životu nisu bile srećnije nego kad su za 18. rođendan dobile nove grudi (ili bar usne). Zanimljiv je podatak da su roditelji u većini slučajeva spremni na sve, pa i da odreše kesu, kako bi obradovali svoje dete. Tata se nekad malčice i koleba, ali zato je tu mama, uvek spremna da razume i podrži, pogotovo ako je i sama imala bar jednu S.O.S. korekciju. 
Klasična operacija povećanja dojki s implantatima kod nas košta oko 3.000 evra. Budući da za impresivnu bistu u zapadnim zemljama treba izdvojiti najmanje 10.000 i da imamo vrhunske „plastičare”, u Srbiju bi se uskoro moglo dolaziti i po nove grudi. Eto šanse za medicinski turizam – zar da samo stomatolozi leti zadovoljno trljaju ruke!
Izvor: B92.net

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.