Maline: Ukusno voće koje sprečava debljanje i dijabetes

Izvor: B92, 13.Jun.2014, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maline: Ukusno voće koje sprečava debljanje i dijabetes

Maline imaju malo kalorija i puno vlakana - idealnu kombinaciju za borbu protiv viška kilograma.

Ova biljka iz porodice ruža ima ukusne, slatke plodove, a može se naći u Evropi i severnoj Aziji. Njena lekovita svojstva poznata su širom sveta, a ako već ne volite maline, sada ćete se sigurno zaljubiti u njih.

Osim što su dobar izvor vitamina C, maline sadrže i korisne fitohemikalije i elaginske kiseline, što im pomaže u borbi protiv tumora. Listovi maline sadrže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organske kiseline, tanin i flavonoid i koriste se za ispiranje usta i lečenje bolesti probavnog i kardiovaskularnog sistema.

Plod maline odličan je za borbu protiv virusa i snižavanje šećera u krvi, dok sirup od malina jača srce. Sve u svemu, ovo bobičasto voće prepuno je antioksidansa i trebalo bi da bude deo svakodnevice što većeg broja ljudi.

Izbor malina lak je posao, bitno je samo birati one koje nemaju zelene delove jer to znači da nisu dovoljno zrele. Izbegavajte i one koje deluju trulo ili po sebi imaju plesan.

Pakuju se uvek u jednom sloju jer su vrlo krhke, čuvaju se na hladnom mestu, a najbolje ih je pojesti isti dan.

Vrlo su ukusne kad se jedu same, ali možete ih koristiti na bezbroj načina.

Foto: Image courtesy of James Barker / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Stigle su maline - lek i poslastica

Izvor: Vesti-online.com, 13.Jun.2014

Maline imaju malo kalorija i mnogo vlakana, što je idealna kombinacija za borbu protiv viška kilograma...Ukusne kiselasto slatke bobice.. mmmmmm.. ..Ova biljka iz porodice ruža ima ukusne, slatke plodove. Osim što su dobar izvor vitamina C, maline sadrže i korisne fitohemikalije i elaginske kiseline,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.