Majčinstvo se razvija, a očevi takođe mogu da budu pogođeni postporođajnom depresijom

Izvor: eKlinika.rs, 21.Jun.2023, 10:00

Majčinstvo se razvija, a očevi takođe mogu da budu pogođeni postporođajnom depresijom

Panel „Emocionalni izazovi prvih dana roditeljstva o kojima se malo priča“ održan je juče uz veliko interesovanje javnosti, stručnjaka i medija. Istaknuta je važnost ove teme i najavljene brojne akcije ne samo u online obliku, već i onako kako je to porodicama a pre svega novopečenim mamama najviše i potrebno: uz podršku uživo.
Ministarstvo zdravlja: Bolji ambijent za mame, bebe i celu porodicu U ime Ministarstva zdravlja panel je otvorila dr Snežana Pantić Aksentijević, >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << rukovodilac Grupe za javno zdravlje u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije. Naime, pod njegovim pokroviteljstvom, duže od jedne decenije sprovode se različiti nacionalni programi za stvaranje boljeg okruženja kako za mame i bebe, tako i celu porodicu – od osnivanja banke humanog mleka, preko pokretanja 20 školi roditeljstva širom Srbije, do opremanja i uspostavljanja soba za dojenje.
Koliko traje „baby blues“ a koliko postporođajna depresija i koja je razlika Na panelu su iz više uglova sagledane mnoge teme važne za prve dane porodice kada beba stigne, uključujući i post-porođajnu tugu, ali i depresiju.
Razlika između „baby blues“-a, odnosno post partalnog tugovanja i post porođajne depresije leži pre svega u periodu kada se pojavljuju i koliko traju. Prvo stanje karakteristično je za prve dve nedelje nakon porođaja. Počinje između trećeg i petog dana nakon porođaja i predstavlja uobičajeni rezultat hormonalnog disbalansa. Post-porođajna depresija je mnogo ozbiljnije stanje, koje može nastati od treće nedelje nakon porođaja i kasnije. Zahteva stručnu intervenciju. Podaci govore da do 80 odsto žena prolazi kroz „baby blues“, dok čak i do 10 odsto očeva prolazi kroz određenu reakciju, od kojih neka može biti depresivna i to češće kod onih čije partnerke prolaze kroz post porođajnu depresiju – rekao je dr Oliver Vidojević, psihijatar Instituta za mentalno zdravlje.
Dr Oliver Vidojević i dr Mirjana Mićović Foto: Miodrag Popović

Da li se majčinstvo podrazumeva i šta je važno po savetu patronažne sestre – Postoji mišljenje da se majke rađaju. Međutim, nauka govori da se majčinstvo razvija vremenom i to je važno reći mamama. Osim toga, vrlo često fokus nakon porođaja je na bebi, i većina zaboravi da pita mamu kako je – naglasila je dr Mirjana Mićović, pedijatar Doma zdravlja Stari Grad. Dr Mićović je dodala da roditelji treba da budu otvoreni za savete koji dolaze iz okoline, ali da ih filtriraju u skladu sa svojim uverenjima i izgrade svoj stil roditeljstva koji odgovora njima i njihovom detetu.
Šest nedelja nakon porođaja (babinje), jeste period u okviru koga se telo žene polako stabilizuje, objasnila je Olivera Damnjanović, patronažna sestra Doma zdravlja Stari Grad.
– Veoma je važno da majke u tom periodu ne budu prestroge prema sebi i daju, i sebi i svom telu, dovoljno vremena da se oporavi. U tom periodu oslonac u partneru igra veliku ulogu. Sve bude mnogo lakše kada su mama i tata tim. Patronažne sestru su tu da saslušaju, podrže i ujedine porodicu – kazala je Damnjanović.
Bračni par Rokvić o izazovima trostrukog roditeljstva O svom iskustvu otvoreno je govorio bračni par Bojana Barović i Nikola Rokvić, koji u javnosti često promovišu ne samo ovu temu već i zdravo roditeljstvo i partnerske odnose.
Iskustvo posle rođenja svakog deteta je bilo potpuno drugačije i izazov za sebe. Nakon rođenja trećeg imala sam najveći emocionalni izazov, ali sam istovremeno bila i smirenija, jer sam imala prethodno iskustvo i bila sam mnogo informisanija o tome šta mi se dešava – rekla je Bojana Barović, javna ličnost i trostruka mama, koja je svojim primerom dojenja na javnom mestu ohrabrila mnoge porodilje da učine isto.
Za očeve je najvažnije da u prvim danima ne traže logiku u ponašanju svoje partnerke i da kada pomisle da je njima teško, budu sigurni da je njihovoj partnerki mnogo teže. Biće situacija u kojima bilo šta što uradite nije dovoljno dobro, ali to sve brzo prođe – o svojoj, ali i ulozi drugih očeva ovako je govorio Nikola Rokvić, pevač i otac troje dece.
Nikola Rokvić i Bojana Barović Foto: Miodrag Popović

Novi projekti: Roditelji nisu sami Marina Trajković je najavila kreiranje brošure u kojoj će konkretni saveti i podrška novim majkama i njihovim partnerima biti pruženi sa ciljem da uvide da nisu sami. Brošura će biti urađena u saradnji sa dr Oliverom Vidojevićem iz Instituta za mentalno zdravlje. Takođe, radi se i na sadržajima za onlajn škole roditeljstva, sa stručnim odgovorima na mnoga pitanja koja treba da pruže podršku u prevazilaženju različitih emocionalnih izazova u prvim danima roditeljstva.
Članak Majčinstvo se razvija, a očevi takođe mogu da budu pogođeni postporođajnom depresijom se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.