Magnezijum čuva mišiće i nerve

Izvor: TvojPortal.com, 22.Okt.2012, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Magnezijum čuva mišiće i nerve

Tvojportal
Osobe koje imaju problema sa grčevima u mišićima ili im srce ubrzano lupa, najčešće pate od nedostatka magnezijuma, tvrde stručnjaci. Razlozi za to su previše alkohola, kafe, nikotina, masna i kalorična jela, kao i previše šećera. Sve to može da spreči apsorbovanje magnezijuma iz hrane. Među mineralima, on je drugi po važnosti za zdravlje čoveka.


Poput nekog supergoriva, magnezijum podstiče naš metabolizam i upravlja mišićima i nervima. >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << Naše telo sadrži 25 do 30 grama magnezijuma, od čega se dve trećine nalaze u kostima, manje od trećine u srcu, jetri i mišićima, a ostatak u telesnim tečnostima.
Njegov nedostatak može da dovede do nepravilnog rada srca, grčenja mišića, kosti postaju mekše, dok ćelije gube energiju. Do nedostatka magnezijuma može da dođe i zbog preteranog znojenja. Posledice su mišićni grčevi koji u slučaju srčanog mišića mogu da imaju i smrtonosne posledice. Nedostatak magnezijuma može da se spreči upotrebom lekovitih preparata sa magnezijumom i konzumiranjem namirnica koje su bogate ovim mineralom, kao što su šargarepa, karfiol, hleb od celog zrna žitarica, mleko, zelena salata, spanać, kiseli kupus, badem, kikiriki, orasi...
Prilikom kuvanja povrća u vodi gube se velike količine ovog važnog minerala, dok se zamrzavanjem namirnica gubi gotovo 40 odsto. Takođe, osobama kojima nedostaje magnezijum preporučuju se mineralne vode koje ga sadrže, pa bi posle svake sportske aktivnosti, a posebno naporne, trebalo popiti 500 do 750 ml ove vode. Isto tako, posle uživanja u alkoholu, naročito u večernjim časovima, pre spavanja bi trebalo popiti čašu mineralne vode sa magnezijumom.

Izvor: Novosti

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.