Izvor: eKlinika.rs, 25.Jun.2023, 13:32

Magični namaz od leblebija: ukusno i zdravo rešenje za svaku priliku

Namaz od leblebija, humus, umak je arapskog porekla ili ukusno jelo napravljeno od kuvanih, zgnječenih leblebija pomešanih sa tahinijem, limunovim sokom i belim lukom. Standardni garnirung na Bliskom istoku uključuje maslinovo ulje, nekoliko celih leblebija, peršun i papriku. Humus je veoma popularan u bliskoistočnoj kuhinji i obično se jede kao dip umak, uz pita hleb. Na Zapadu se sada proizvodi industrijski i često se služi kao užina ili predjelo uz krekere
1. Šta je magični >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << namaz od leblebija i kako se priprema Levantski arapski namaz/umak, poznat pod nazivom humus, napravljen je od paste leblebija sa raznim dodacima, kao što su maslinovo ulje, svež beli luk, limunov sok i tahini. Ovaj dip umak često se jede sa pita hlebom ili kao meze.
Teško je doći do zaista ukusnog humusa. Osrednji humus može svuda da se nađe. Većina njih obično su previše gusti i imaju malo limeni ukus. Zato bi trebalo sami da skuvamo leblebije umesto da kupujemo one u konzervi. Da bi proces bio jednostavniji, svakih nekoliko nedelja možete da skuvate veliki lonac leblebija. Kada su skuvane, ocedite ih, zamrznete u jednom sloju na plehu, a zatim sipate u kesu za zamrzavanje. Kada hoćete da ih odmrznete, samo ih prelijte vrelom vodom i ostavite da odstoje nekoliko minuta. 
Tekstura humusa ne treba da bude previše gusta. Za postizanje glatkog, svilenkastog humusa, skoro pahuljastog, uz dodavanje bogatog ukusa, može da pomogne velikodušna količina tahinija umućenog u humus.
Za pravljenje domaćeg humusa potrebno je (količinu prilagodite potrebama):
300 grama leblebija čen, dva ili tri belog luka (u zavisnosti od ukusa) maslinovo ulje, oko 1 dl sok od jednog limuna so puna kašika tahinija (susam pasta) Leblebije se potope uveče u vodu i sledeći dan se kuvaju do sat vremena. Kada su skuvane ubace se u blender i samelju. Možete odmah da ih meljete sa belim lukom, pa tek onda da dodate tahini, so, ulje i limun. Na kraju možete po želji i sopstvenom ukusu da dodajete druge začine i ukuse.
2. Koje su glavne zdravstvene prednosti konzumiranja namaza od leblebija Humus je veoma zdrav i hranljiv namaz i s pravom se smatra pravom superhranom iz mnogo razloga. Bogat je kalijumom, vitaminom A, vitaminom C, gvožđem i magnezijumom. Leblebije, a samim tim i humus, sadrže i vitamin K, fosfor, cink, bakar, mangan, folate, proteine i vlakna, kao i esencijalne amino-kiseline. Zbog svega ovoga humus je bezbedna hrana i preporučuje se svima, čak i trudnicama, i onima koji žele zdravo da se hrane.
Humus ima i mnoge zdravstvene prednosti:
pomaže varenje jer je bogat proteinima i ima visok sadržaj vlakana
snižava holesterol zahvaljujući leblebijama koje sadrže hranljive materije koje snižavaju holesterol
sprečava rak jer leblebije imaju saponine, inhibitore proteaze i fitinsku kiselinu koji prirodno štite ćelije od rizika od raka
pomaže kod mršavljenja jer je pun mononezasićenih masti koje su zamena za trans masti i nezasićene masti
 – jača kosti zahvaljujući kalcijumu, što je dobro za žene srednjih godina ili žene blizu menopauze
smanjuje anemiju jer leblebije sadrže gvožđe
balansira nivo šećera u krvi jer ima nizak glikemijski indeks, što je jako važno za dijabetičare.  pomaže da se zdravo hranimo, a i deo je mediteranske dijete, koja se smatra najzdravijom
bogat je antioksidansima
3. Kako se ukus namaza od leblebija može prilagoditi različitim ukusima i dijetama Autentičan recept, koji se brzo priprema, zahteva da imate svega nekoliko sastojaka. Humus, međutim, može da se prilagodi svačijem ukusu samo ako mu dodate vaše omiljene sastojke.
Tako je za pikantni humus za ljubitelje intenzivnih ukusa dovoljno da se doda slatka ili ljuta aleva paprika i ruzmarin.
Pun gastronomski doživljaj možete da postignete uz dodavanje sušenog paradajza, ali i maslinki, avokada…
Ovo su samo neki od predloga. Prepustite se mašti i obogatite svoj humus sastojcima koje najviše volite i koji vam najviše prijaju.
4. Za koje prilike je namaz od leblebija posebno pogodan Namaz od leblebija može da se jede za doručak, ručak ili večeru ili kao meze. U nekim regionima humus može da bude obrok sam po sebi
Ovaj vegetarijanski dip umak može da se jede sa na štapiće isečenom šargarepom, celerom, krastavcem, paprikom, sa rotkvicama, graškom, brokolijem i još mnogo toga.
Često se jede sa hlebom, čipsom, tortilja čipsom ili pita hlebom, somunom, perecama, krekerom i brusketama.
5. Kako se namaz od leblebija može kombinovati sa drugim namirnicama za još ukusnije i zdravije obroke Rekli smo da je humus superhrana. Samim tim, možemo da ga kombinujemo sa mnogim drugim namirnicama koje, takođe, smatramo superhranom i tako dobijemo zdrav, ukusan i hranljiv obrok.
Namaz od leblebija može uspešno da zameni prerađenu hranu. Pored drugih zdravstvenih prednosti, humus je hrana koja nam pomaže da zaboravimo na nezdravu hranu. Tako ovaj namaz može da se koristi umesto majoneza. Ma koliko da je ukusan, majonez se pravi od jaja i ulja, koji su masni i opasni po zdravlje.
Ako humus razblažimo vodom ili supom od povrća, da postane dovoljno redak, može da se koristi kao preliv za salatu. Odličan je kao zamena za sosove na bazi ulja, pavlake ili jogurta. 
Uz dodatak salate od svežeg ili pečenog povrća i nekih ćuftica od povrća ili mesa, dobićemo savršen i raznobojan obrok.
Humus možemo da napravimo unapred, a u frižideru će se odlično održati i do tri dana.
Članak Magični namaz od leblebija: ukusno i zdravo rešenje za svaku priliku se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.