Loše spavate? Ne bismo da vas plašimo, ali...

Izvor: Mondo, 03.Apr.2017, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loše spavate? Ne bismo da vas plašimo, ali...

Veliko dugogodišnje istraživanje pokazuje da je nesanica veoma opasna za zdravlje, da izaziva srčane i moždane udare, kao i da je kod žena taj rizik veći nego kod muškaraca.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

  Studija koja je trajala 30 godina i pratila 160.000 ljudi, utvrdila je da loš san, kao i njegov manjak imaju katastrofalne posledice na zdravlje.

Autor studije Kijao He, sa Kineskog Medicinskog univerziteta u Šangaju, ističe da spavanje čini >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << trećinu ljudskog života i da je san važan za biološki oporavak organizma.

U modernom društvu sve više ljudi žali se na nesanicu. Simptomi uključuju poteškoće da se zaspi, poteškoće da san potraje, te ranojutarnja buđenja.

Autori studije, objavljene u časopisu "Evropski žurnal za preventivnu kardiologiju", analizirali su rezulatate velikog istraživanja i utvrdili vezu između poteškoća sa spavanjem i pojave srčanih bolesti i moždanih udara.

Rizik raste od 11 do 27 odsto, ali nije sasvim jasno šta ga uzrokuje.

Prethodne studije pokazale su da insomnija može promeniti metabolizam i funkciju endokrinih žlezda, povećati simpatetičku aktivnost kardiovaskularnog sistema, te povećati srčani pritisak.

Kod žena rizik je blago povećan u odnosu na muškarce. Ali, razlike nisu značajne, pa se ne može tvrditi da je nesanica opasnija za žene, već da su joj žene sklonije zbog genetskih razlika, hormona, stresa i reakcije na stres.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Nesanica uzrokuje moždane i srčane udare

Izvor: Radio 021, 04.Apr.2017, 08:43

Veliko dugogodišnje istraživanje pokazuje da je nesanica (insomnija) veoma opasna po zdravlje, da izaziva srčane i moždane udare, kao i da je kod žena taj rizik malo veći nego kod muškaraca...Studija koja je trajala 30 godina i pratila 160.000 ljudi, utvrdila je da loš san, kao i njegov manjak...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.