Izvor: eKlinika.rs, 26.Mar.2024, 16:31

Leukociti: Zašto su važni, koje su normalne vrednosti i šta kada se poremete

Leukociti (bela krvna zrnca) su deo našeg imunološkog sistema čija je uloga da telo štiti od infekcije. Cirkulišu kroz krvotok i tkiva, reaguju na uticaje kakvi su povrede ili bolesti, napadajući nepoznate organizme koji uđu u naše telo sa pretnjom da „sruše“ imunitet i razviju štetna stanja.
Šta su bela krvna zrnca (leukociti): Kako izgledaju i šta je suština njihove funkcije Laički rečeno, bela krvna zrnca su prvi štit od infekcija. štite vaše telo od infekcije. On „putuju“ kroz krvotok i tkiva, lociraju mesto infekcije, obaveštavaju ostale leukocite da se mobilišu i dejstvuju. Kada vojska belih krvnih zrnaca stigne do kritičnog mesta, oni proizvode proteine antitela koji se vezuju za patogene supstance...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.