Izvor: eKlinika.rs, 25.Avg.2023, 13:01

Letnje vrućine i kako da zaštitite dete od užarenog sunca

Letnje vrućine najbolji su dani za decu jer najviše vole da provode vreme napolju. Sa porastom temperature, roditeljima je teško da svojoj deci dozvole da provode mnogo vremena pod užarenim suncem. Ako se pitate kako možete da pomognete svom detetu da maksimalno iskoristi letnji odmor, a da pritom ne bude ugroženo, morate da se pridržavate saveta o bezbednosti tokom leta za aktivnosti na otvorenom.
Letnje vrućine i saveti za aktivnosti na otvorenom Sa toliko energije i vremena >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << na raspolaganju, sva deca žele da uživaju u aktivnostima na otvorenom. Neizvodljivo je da ih zadržimo u kući, jer deca imaju mnogo energije koja se troši na školske aktivnosti, ali ako su primorana da samo sede kod kuće tokom letnjeg raspusta, obično postaju razdražljiva i nervozna, kaže za HealthShots dr Paula Goel, pedijatar i specijalista za adolescente na Fayth Clinic, Mumbai.
Deca obično pažnju usmeravaju na razne gedžete ako se ne bave bilo kakvom fizičkom aktivnošću. I ovo može da bude nešto što se roditeljima ne dopada. Ali, igranje napolju na vrelom suncu može dovesti do sunčanice, dehidracije, izmenjenog senzorijuma (deo mozga u kome je sedište osetljivosti), umora, pa čak i kolapsa, što je sve veoma opasno. Da biste zaštitili svoje dete ako leti voli aktivnosti na otvorenom, treba da imate u vidu sledeće savete stručnjaka:
aktivnostima na otvorenom bezbedne su rano ujutro ili uveče kada nije velika vrućina bilo kakve aktivnosti na otvorenom treba izbegavati od 11:45 do 16:30 dete treba da bude adekvatno hidrirano tokom dana treba izbegavati hladna pića, gazirana pića, sokove iz tetrapaka jer su svi prepuni šećera i mogu dovesti do gojaznosti nosite vodu za piće kada izlazite tokom dana – neka vam postane navika da sa sobom uvek nosite vodu 15 minuta pre izlaska iz kuće treba naneti odgovarajuću kremu za sunčanje i to ne samo na lice već i na vrat, ruke i druge izložene delove tela deca treba da nose šešir ili pamučnu maramu, kao i tamne naočare za sunce i u zatvorenom prostoru ima brojnih aktivnosti koje mogu da zaokupe dečiju pažnju (crtanje, pevanje, ples, grnčarija…) možete kod kuće da organizujete male ručkove za vaše dete i njegove drugare, kao i društvene igre; takve aktivnosti jednom nedeljno održavaju ih motivisanim tokom cele nedelje ovo vreme se možemo efikasno da iskoristimo za povezivanje sa svojim detetom – ohrabrite ih da rade male kućne poslove i pomažu vam ujutru i uveče aktivnosti na otvorenom su bezbedne (plivanje, trčanje, vožnja bicikla ili bilo koji sport na terenu) treba izbegavati visokokalorične obroke jer su teški za varenje i zato se preporučuju niskokalorični bogati vlaknima preporučuje se nošenje odeće od laganog pamuka koja dobro upija znoj i izbegavanje sintetičke odeće koja ne propušta vazduh i izaziva povećanje telesne temperature odeća treba da bude svetlih boja koje odbijaju toplotu umesto tamne odeće koja apsorbuje toplotu neophodno je da se telo rashlađuje i zato se tuširanje preporučuje najmanje 2 puta dnevno tuširanje pomaže u smanjenju telesne temperature i sprečava sunčanicu. Letnje vrućine mogu biti uznemirujuće za sve, pa je neophodno preduzeti nekoliko mera predostrožnosti kako biste se zaštitili od letnjih vrućina, preporučuje dr Paula Goel.
Članak Letnje vrućine i kako da zaštitite dete od užarenog sunca se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.