Lekari otkrivaju: Evo šta utiče na mamurluk, a šta ne

Izvor: B92, 29.Okt.2023, 17:20

Lekari otkrivaju: Evo šta utiče na mamurluk, a šta ne

Buđenje posle izlaska sa pulsirajućom glavoboljom i mučninom je noćna mora. U tim trenucima, mamurluk može izgledati kao najgora stvar na svetu i držati nas prikovane za krevet ceo dan. Prema rečima lekara, postoje neki "lekovi" koji nam zapravo mogu pomoći da se osećamo bolje.

Sok od kiselih krastavaca

Iako neki tvrde da ispijanje soka od kiselih krastavaca može da ublaži mamurluk, doktor za lečenje zavisnosti Olaleken Otulana kaže da je to samo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mit.

"Bolje je piti običnu vodu. Previše soka od kiselih krastavaca bogatog natrijumom može imati negativan uticaj na zdravlje i može povećati zadržavanje tečnosti izazivajući otoke i nadimanje. Smanjenje unosa natrijuma preporučuje se i onima koji žele da snize krvni pritisak. Sirćetna kiselina u soku od kiselog krastavca može samo da pogorša određene probleme sa varenjem, uključujući gasove, nadimanje, bolove u stomaku i dijareju", rekao je on.

Đumbir

Đumbir zaista može pomoći kod mučnine izazvane mamurlukom. Sprovedeno je nekoliko studija u kojima su se simptomi mamurluka ublažili nakon što su pacijenti primili profilaktičke doze đumbira.

"Ako patite od mučnine, đumbir može pomoći u ublažavanju simptoma. Iako deluje, direktna veza između konzumiranja đumbira i smanjene težine mamurluka zahteva više istraživanja", napominje dr Otulana.

Sirova jaja

Jedenje sirovih jaja je definitivno mit, a lekari tvrde da, osim što ne leči mamurluk, može da dovede i do infekcije salmonelom.

Kafa

Iako bi kofein mogao biti primamljiv, posebno ako morate da idete na posao sledećeg dana, stručnjaci kažu da bi kafa zapravo mogla da pogorša mamurluk.

Potapanje glave u ledenu vodu

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci ljudi koji uranjaju glave u činije sa ledenom vodom kako bi mamurluk učinili podnošljivijim. Iznenađujuće, zdravstveni stručnjaci su rekli da je to istina i da može pomoći u ublažavanju nekih simptoma.

Domaća supa

Supa na bazi povrća je puna vitamina i minerala, koji mogu pomoći u rehidrataciji organizma, pa se preporučuje kao lek za mamurluk.

Pržena hrana

Masna i pržena hrana su uobičajene zablude zbog kojih se osećamo još gore. Ona može da uznemiri stomak, zbog čega mamurluk neće biti podnošljiviji.

Lekari savetuju da se konzumiraju namirnice koje sadrže kalijum (banane, pomorandže, kajsije, lisnato povrće, spanać, brokoli, krompir, pečurke i grašak).

Voda sa limunom

Iako se nećemo odmah osećati dobro, voda sa limunom će nas hidratizovati i snabdeti telo vitaminom C.

Alkohol

Kaže se da se klin klinom izbija, ali to nije tačno kada je u pitanju pijenje alkohola. Ako se borite sa mamurlukom, nemojte posezati za alkoholom jer samo odlažete neizbežno.

"Još jedno alkoholno piće može malo da normalizuje mozak, ali to je zato što deluje kao sedativ. U početku ćete se osećati bolje, ali samo nakratko i mamurluk će se neminovno vratiti", tvrdi dr Otulana.

Jabukovo sirće

Konačno, jabukovo sirće se preporučuje kao lek protiv mamurluka za one koji mogu da ga trpe. Kako se navodi, jabukovo sirće pomaže u obnavljanju pH nivoa, a ima i diuretički efekat i odlično vraća šećer u krvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.