Lečenje malignih bolesti treba da bude državni prioritet, pacijenti mogu imati duži i kvalitetniji život

Izvor: eKlinika.rs, 29.Mar.2023, 12:03

Lečenje malignih bolesti treba da bude državni prioritet, pacijenti mogu imati duži i kvalitetniji život

NOK 2023, prva nacionalna onkološka konferencija održana je u Nišu 24. i 25. marta. Dvodnevnom stručnom simpozijumu, koji je imao regionalni karakter a održan je u fantastičnoj organizaciji Klinike za onkologiju UKC Niš, prisustvovalo je oko 250 učesnika.
NOK 2023: prisustvo uglednih zvanica, predavanja eminentnih stručnjaka iz oblasti onkologije Eminentni predavači, vrhunski eksperti iz Srbije i regiona, razmenili su iskustva o savremenim dijagnostičko – terapijskim >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << trendovima u lečenju malignih bolesti. Oblasti koje su ove godine bile u fokusu su karcinom dojke, digestivna onkologija, karcinom pluća, ginekološki maligniteti, suportivna i kardioonkologija.
U intenzivnom programu predavanja i panel diskusijama učestvovali su vodeći stručnjaci iz svih onkoloških centara u Srbiji. Bili su tu domaćini iz UKC Niš, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije (Beograd), Instituta za onkologiju Vojvodine, UKC Kragujevac, kao i VMA, ali i drugih renomiranih zdravstvenih ustanova iz Srbije i regiona. Uz generalnog direktora niškog UKC-a, prof. dr Zorana Perišića, rukovodstvo i zaposlene na Klinici za onkologiju UKC Niš, svečanom otvaranju je prisustvovao i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, prof. dr Ferenc Vicko.
Prof. dr Ferenc Vicko, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja: Neophodno poboljšati skrining malignih bolesti Foto:Milan Stojković

Doc. dr Cvetanović: Kvalitet onkološkog lečenja podignut na najviši nivo, moramo ići u korak sa svetskim trendovima Doc. dr Ana Cvetanović, predsednica organizacionog odbora NOK 2023 i direktorka Klinike za onkologiju UKC Niš, istakla je ogroman značaj konferencije NOK 2023 ne samo za celu ustanovu i samu kliniku čiji je rukovodilac, već prvenstveno za sve njihove pacijente i dodala:
– Onkološka klinika UKC Niš ima ozbiljnu tradiciju, dužu od pola veka. Ponosni smo na naš rad, entuzijazam i napore koje ulažemo u borbi za život svakog pacijenta. Svi imamo jedan cilj, jednu obavezu i jedan zadatak: moramo ići u korak sa svetskim trendovima i inovacijama. Osnov svega toga je dobra edukacija, zbog koje smo se okupili, a cilj prioritizacija onkoloških pacijenata.
Doc. dr Cvetanović je izrazila zahvalnost Upravi UKC Niš na čelu sa direktorom prof. dr Zoranom Perišićem, koji je, prema njenim rečima, prepoznao značaj i težinu onkoloških pacijenata. Zahvaljujući tome je za kratko vreme podignut kvalitet onkološkog lečenja na izuzetno visok nivo. Direktorka Klinike za onkologiju UKC Niš se zahvalila i Ministarstvu zdravlja, podsetila da je nedavno pušten u rad i novi akcelerator, a da su nakon posete ministarke Danice Grujičić dogovorena i nova ulaganja.
Prof. dr Perišić: Misija svih nas je da se onkološkim pacijentima produži i olakša život Direktor niškog Univerzitetskog kliničkog centra prof. dr Zoran Perišić, naglasio je na svečanom otvaranju NOK 2023 da je izuzetno ponosan na svoje kolege i na uspehe koje godinama ostvaruju u oblasti lečenja onkoloških pacijenata. Takođe je istakao i značaj decentralizacije i naglasio da medicina vrhunskih dometa više nije privilegija samo velikih gradova i kod nas i u inostranstvu.
Prof. dr Perišić je podsetio da dijagnoza malignih bolesti više nije presudna, da postoje tumori sa visokom stopom izlečenja i upravo to istakao kao misiju: da se onkološkim pacijentima produži i pruži što kvalitetniji život. Najavio je optimističke planove, i izrazio nadu za skorašnje rešenje pitanja PET skenera u Nišu.
Prof.dr Vicko: skrining od presudnog značaja za ranu dijagnozu Resorni državni sekretar prof. dr Ferenc Vicko je istakao jasan cilj i države i Ministarstva zdravlja: da lečenje malignih bolesti postane državni prioritet. Profesor Vicko je konstatovao da se ide u dobrom pravcu i kada je reč o inovativnim lekovima, hirurgiji, zračnoj terapiji i multidisciplinarnom pristupu u lečenju svih maligniteta.
– Ono što je najvažnije i što već menjamo je rana dijagnostika, a to ćemo postići poboljšanjem skrininga. Do sada su se istraživanja uvek radila kod uznapredovalih metastaskih bolesti, a uvođenjem skrininga će i uspešnost lečenja biti značajno veća. To se pre svega odnosi na rani skrinig raka pluća za visokorizične pacijente – izjavio je prof.dr Ferenc Vicko i apelovao na važnost prestanka pušenja, uz značaj i primarne i sekundarne prevencije.
Niš – centar naučnih medicinskih dešavanja Srbije i regiona Prvoj nacionalnoj onkološkoj konferenciji NOK 2023 je prisustvovalo više od 250 učesnika, uz učešće onkologa iz Makedonije i Crne Gore. Planira se da ova konferencija postane tradicionalna, a da već sledeće godine poprimi internacionalni karakter i obradi i druge onkološke oblasti. Stručni značaj Konferencije je potvrđen i akreditacijom nacionalnog kongresa sa međunarodnim učešćem, koja je dobijena je od strane Zdravstvenog saveta Srbije. Tako su prisutni stručnjaci predavači upisali 13 bodova, a po 8 oni koji su imali pasivno učešće.
Profesor dr Radmilo Janković, jedan od predavača na NOK 2023: Uskoro u Nišu (21-23.april) i 10. međunarodni stručni Kongres anesteziologa i intenzivista Foto: Milan Stojković

Univerzitetski Klinički centar Niš ostaje središte medicinskih naučnih zbivanja u našoj zemlji i u aprilu. Naime, nakon četvorodnevnog, desetog kongresa kardiologa u organizaciji Klinike za kardiologiju UKC Niš i prve NOK 2023, u Nišu će od 21. do 23. aprila biti održan veliki, takođe jubilarni, deseti stručni Simpozijum anesteziologa i intenzivista sa međunarodnim učešćem. Kroz trodnevni program predavanja će održati 80 učesnika.
Članak Lečenje malignih bolesti treba da bude državni prioritet, pacijenti mogu imati duži i kvalitetniji život se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.