Izvor: eKlinika.rs, 03.Nov.2020, 09:00

Kućni ljubimci prenose retku, ali vrlo opasnu zarazu

Neki vlasnici kućnih ljubimaca puštaju životinje u krevet jer to deluje relaksirajuće i spušta nivo stresa. Međutim, stručnjaci poručuju da tako mogu uneti mnoštvo najrazličitijih patogenih organizama u svoju okolinu. Patogeni organizmi su insekti koji lako mogu preći sa životinja na čoveka i preneti neku zaraznu bolest.
Meningitis zbog psa Mogućnost zaraze deljenjem kreveta sa ljubimcem je retka, ali deca i osobe s oslabljenim imunološkim sistemom ipak treba da budu oprezni. >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << Ako dođe do zaraze ona može biti jako ozbiljna. Rizik je smanjen ako redovno posećujete veterinara, a zabeleženi su slučajevi gde je odrastao čovek spavao sa psom koji mu je neprimetno liznuo ranu i vlasnik je dobio meningitis. 
Bubonska kuga od mačke Kod jednog dečaka iz Novog Meksika 1974. godine zabeležena je bubonska kuga, koju mu je prenela mačka. Međutim, ako se o psu ili mački vodi računa, redovno posećuju veterinara, vakcinisani su i očišćeni od parazita, onda je rizik znatno smanjen.
Pored svih problema koje mogu doneti, životinje su naši dragoceni saputnici. Treba imati na umu da ljubimac donosi psihičku podršku, prijateljstvo i takođe unapređenje zdravlja zbog čestih šetnji na otvorenom. 
Članak Kućni ljubimci prenose retku, ali vrlo opasnu zarazu se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.