Krv je najdragocenija a ne može da se kupi novcem: moćna poruka iz Pančeva o dobrovoljnim davaocima

Izvor: eKlinika.rs, 12.Jun.2023, 15:32

Krv je najdragocenija a ne može da se kupi novcem: moćna poruka iz Pančeva o dobrovoljnim davaocima

Više od 100 građanki i građana prijavilo se i dalo krv na humanitarnoj akciji „Ispružite ruku za život“ održanoj u subotu u Pančevu. Pored Pančevaca, akciji su se pridružili i davaoci iz Beograda, Vršca, Smedereva i Kovina.
Uspela akcija i moćna poruka o važnosti dobrovoljnog davanja krvi Akciju je povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca organizovalo Udruženje obolelih od multiplog mijeloma Srbije uz podršku Crvenog krsta Pančevo i Zavoda za transfuziju Vojvodine. >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs <<
Snežana Doder, predsednica Udruženja je sa zadovoljstvom konstatovala da se akciji odazvao veliki broj ne samo Pančevaca i zahvalila se Crvenom krstu Pančevo i Zavodu za transfuziju Vojvodine. Bez njih, kako je rekla Doder, ideja Udruženja obolelih od multiplog mijeloma ne bi bila ostvarena. Zahvalnost je iskazana i svim prijateljima i partnerima, lokalnim privrednicima i velikim srpskim kompanijama – svima koji su podržali i organizaciju panela i radionica za dobrovoljne davaoce i članove Udruženja.
Udruženje obolelih od multiplog mijeloma izrazilo je ogromnu zahvalnost svim učesnicima akcije u Pančevu Foto: Udruženje obolelih od multiplog mijeloma

Doder: Oboleli od multiplog mijeloma bore se zahvaljujući ljudima velikog srca – Na ovaj način želeli smo da se odužimo svim dobrovljnim davaocima koji redovno daju krv, a čiji smo mi, oboleli od multiplog mijeloma, primaoci. Zahvaljujući svim tim ljudima velikog srca mi primamo naše terapije kroz transfuziju matičnih ćelija i transfuziju krvi – rekla je Snežana Doder.
U ime Udruženja, dodeljene su i zahvalnice za učestvovanje u akciji: Zavičajnom klubu Gačana (čijih je 20 članova dalo krv), kao i kolektivu i roditeljima OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, koji su se odazvali u velikom broju pozivu Udruženja u velikom broju (ukupno njih 40 je učestvovalo u humanitarnoj akciji).
Izuzetno uspešna akcija dobrovoljnog davanja krvi uz važne poruke Foto: Olivera Ilić

Dobrovoljni davaoci krvi su najmanja, ali najhumanija porodica – Velika mi je čast i zadovoljstvo što smo deo manifestacije koja stavlja u fokus dobrovoljne davaoce krvi. Nastojimo da sačuvamo njihovo zdravlje, pre svega zbog njih samih, ali i zato što je njihova uloga najdragocenija u našem društvu. Dobrovoljni davaoci krvi su najmanja, ali najhumanija porodica, ljudi koji ne traže ništa, a za uzvrat daju svoju krv, ono što ne može da se kupi novcem – rekla sekretarka Crvenog krsta Milica Todorović i dodala da su Pančevci i Pančevke pokazali da su humani građani i građanke i da se rado odazivaju na akcije.
Dr Radmila Railić Ristovski, transfuziološkinja na panelu organizovanom nakon akcije, istakla je važnost dobrovoljnog davanja krvi.
Ako krvi ima dovoljno bezbedni smo svi, bezbedni su naši najbliži. Nije dovoljno davati krv samo kada nas pozovu da je damo – rekla je Railić Ristovski i dodala da život obolelih od multiplog mijeloma zavisi i od dobre volje građana koji daju krv.
Članak Krv je najdragocenija a ne može da se kupi novcem: moćna poruka iz Pančeva o dobrovoljnim davaocima se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.