Izvor: eKlinika.rs, 09.Feb.2024, 14:01

Kreiran moćan metod za lečenje karcinoma i zaustavljanje raka, saopštili britanski naučnici

Lečenje karcinoma dva i po puta je efikasnije kada tumori imaju defektne mitohondrije, otkrili su naučnici sa dva instituta za istraživanje raka Cancer Research UK Scotland Institute i Memorial Sloan Kettering Cancer Center u SAD. Naučnici su došli do ovog neobičnog otkrića, koje bi moglo da pomogne da se identifikuju pacijenti za koje je do dva i po puta veća verovatnoća da će reagovati na trenutno dostupne lekove protiv raka.
Otkriće će olakšati izbor >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << pacijenata za koje je imunoterapija najbolja za lečenje karcinoma Istraživači sa Cancer Research UK Scotland Institute i Memorial Sloan Kettering Cancer Center u SAD „ponovo su ožičili“ DNK mitohondrija — energetskih fabrika koje se nalaze u svakoj živoj ćeliji. Otkrili su da stvaranje mutacija u delovima ove DNK određuje koliko će rak reagovati na imunoterapiju – tretmane koji koriste prirodnu odbranu tela za napad na ćelije raka.
Ovo otkriće otvara nove načine za identifikaciju pacijenata koji bi mogli da imaju najviše koristi od imunoterapije testiranjem na mutacije mitohondrijske DNK. Polovina svih karcinoma ima mutacije mitohondrijalne DNK (mtDNK) i ovo otkriće po prvi put pokazuje da se oni mogu iskoristiti za poboljšanje lečenja raka. U budućnosti, kombinovanje tretmana koji oponašaju efekat ovih mutacija sa imunoterapijom moglo bi da poveća šanse za uspešno lečenje više vrsta karcinoma. 
Prvi put pokazana direktna veza između mutacija mitohondrijalne DNK i odgovora na lečenje karcinoma U istraživačkom radu objavljenom u Nature Cancer naučnici su po prvi put pokazali direktnu vezu između mutacija mitohondrijalne DNK (mtDNK) i odgovora na lečenje raka. Iznenađujuće, otkrili su da tumori sa visokim nivoom mutacija mtDNK imaju do dva i po puta veće šanse da reaguju na lečenje imunoterapijskim lekom koji se zove nivolumab. Taj lek deluje tako što oslobađa „kočnicu“ imunološkog sistema da napadne ćelije raka. Trenutno se koristi za lečenje nekoliko različitih karcinoma, uključujući melanom, rak pluća, rak jetre i rak creva.
Naučnici veruju da bi u budućnosti mogli rutinski da testiraju mutacije mitohondrijalne DNK – što bi omogućilo lekarima da saznaju koji pacijenti će imati najviše koristi od imunoterapije pre početka lečenja.
Moćan alat koji daje novi pristup zaustavljanju raka Tehnologija koja stoji iza otkrića sada je predmet patenata koje je prijavio Cancer Research Horizons. To će pomoći da se ona plasira na tržište kako bi se omogućilo da se razviju novi tretmani koji ometaju izvore energije koje rak koristi za širenje i rast. Do danas, Cancer Research Horizons, na tržište je izbacio 11 novih lekova protiv raka, koji su korišćeni u više od 6 miliona metoda lečenja raka širom sveta.
Rak je bolest naših tela. Zato što ćelije raka na oko mogu izgledati slične zdravim ćelijama, naterati naš imuni sistem da prepozna i uništi ćelije raka je veoma komplikovan zadatak – ističe dr Payam Gammage, vođa grupe za istraživanje raka na Cancer Research UK Scotland Institute i na University of Glasgow.
– Više od polovine karcinoma ima mutacije u mitohondrijskoj DNK. Ali, kada smo konstruisali ove mutacije u laboratoriji, otkrili smo da su tumori koji imaju najviše mutirane mitohondrijalne DNK daleko osetljiviji na imunoterapiju. Zahvaljujući ovom istraživanju, sada imamo moćan alat koji nam daje potpuno novi pristup zaustavljanju raka u njegovim stazama – naglasio je dr Gammage.
Identifikovana vitalna slaba tačka u karcinomu – Mitohondrijska DNK je decenijama bila enigma. Svaka ćelija ima hiljade kopija i do sada je bilo veoma izazovno kreirati mutacije koje dosledno proučavaju kako mutacije mtDNK utiču na rak. Prvi put možemo da vidimo šta tačno rade mutacije mitohondrijalne DNK kada ih kreiramo u laboratoriji. Ali, ono što nas je iznenadilo je koliko su ćelije oko tumora pogođene – što možemo iskoristiti da tumor učinimo ranjivim na tretman. Ovo istraživanje otvara čitav svet u kome možemo ponovo da povežemo izvore energije tumora – i potencijalno ih kratko spojimo kako  bismo ranije pobedili rak – izjavio je dr Ed Reznik, jedan od vođa studije sa Memorial Sloan Kettering Cancer Center. 
Izvršni direktor za istraživanje i inovacije u Cancer Research UK dr Iain Foulkes naglava da su „posle godina mukotrpnog laboratorijskog istraživanja naučnici identifikovali vitalnu slabu tačku u karcinomu“.
– Mutacije mitohondrijalne DNK su zajednički deo raka i ovo neverovatno otkriće ima neograničen potencijal. Tretmani koji iskorišćavaju preopterećene mitohondrije kod raka su sada mogući. Sada su nam potrebna klinička ispitivanja da vidimo koje kombinacije najbolje funkcionišu kod pacijenata. Kroz naš inovativni mehanizam Cancer Research Horizons, planiramo da ubrzamo ovo otkriće u klinici i osiguramo da što veći broj pacijenata može da ima koristi – poručuje dr Foulkes.
Članak Kreiran moćan metod za lečenje karcinoma i zaustavljanje raka, saopštili britanski naučnici se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.