Konzumirajte je u umerenim količinama: Crna čokolada u velikoj meri pozitivno utiče na naše zdravlje

Izvor: B92, 17.Jun.2023, 15:28

Konzumirajte je u umerenim količinama: Crna čokolada u velikoj meri pozitivno utiče na naše zdravlje

Ova namirnica je bogata hranljivim materijama koje mogu pozitivno uticati na naše zdravlje

Konzumiranje tamne čokolade sa visokim sadržajem kakaa u umerenim količinama može našem telu da obezbedi veliku količinu antioksidanata i minerala i može da nas zaštiti od srčanih oboljenja, piše Healthline. Pored toga, mnoge studije pokazuju da crna čokolada može poboljšati naše zdravlje i smanjiti rizik od mnogih bolesti. Lekari objašnjavaju kako redovna konzumacija crne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čokolade može da poboljša protok krvi i snizi krvni pritisak, što dokazuju mnoge studije.

Naime, flavonoidi u tamnoj čokoladi mogu da stimulišu endotel, oblogu arterija, da proizvodi azot-oksid čija je funkcija da šalje signal arterijama da se opuste, čime se smanjuje otpor protoku krvi i tako uspešno snižava povišen krvni pritisak. Isto tako, istraživanja pokazuju da konzumiranje tamne čokolade takođe može smanjiti holesterol u krvi. U maloj studiji, konzumacija tamne čokolade bila je povezana sa značajnim smanjenjem nivoa lošeg holesterola. Flavanoli u tamnoj čokoladi takođe mogu da smanje insulinsku rezistenciju, još jedan uobičajeni faktor rizika za bolesti kao što su bolesti srca i dijabetes.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.