Kombuha: Napitak za kojim je svet poludeo

Izvor: Mondo, 06.Mar.2017, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kombuha: Napitak za kojim je svet poludeo

Fermentisani, blago gazirani napitak postao je hit u svetu, naročito među ljudima koji se zdravo hrane. Kako kombuha, čajna pečurka, utiče na zdravlje?

Foto: PrintScren/YouTube

Kombuha je čajna pečurka sastavljena od želatoidne membrane okruglog oblika, a živi u rastvoru zelenog i crnog čaja i šećera.

U Kini, gde se već vekovima pije, nazivaju je "besmrtnim eliksirom zdravlja", a zapravo je fermentisani zeleni ili crni čaj. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Oni koji su je probali ukus porede sa zaslađenim sirćetom ili sokom kiselih krastavčića.

Kombuha je sve popularnija u svetu, a obožavaju je Gvinet Paltrou i Ris Viderspun. Vole je hipsteri, ali i oni koji vode računa o svom zdravlju zaklinju se da je odlična za zdravlje creva i varenje.

Na Instagramu više od 690.000 postova ima hešteg #kombucha, a u svetu se pojavila u prodaji u "gotovom" obliku, pripremljena za piće, dok neki ljudi ipak vole sami da je naprave kod kuće.

Enid Tejlor, doktorka koja je specijalizovana za probleme sa varenjem i zdravlje creva, a koja je napisala i knjigu o kefiru, voli kombuhu.

"Sirćetna kiselina koja se nalazi u kombuhi pomaže varenje. Kako starimo, nivo kiseline koju imamo u stomaku se smanjuje, zbog čega nam je teže da varimo neke naminrice. Konzumiranjem ovog napitka pre obroka povećaće se nivo kiseline u stomaku, pa će želudac bolje variti", kaže ona.

Dr Tejlor dodaje da kombuha "steriliše" stomak, tako da štetni organizmi ne mogu da dopru do digestivnog trakta. Takođe, kombuha sadrži ćelije koje su prirodni probiotici, zbog čega je veoma korisna za zdravlje.

"Svakako je dobra za varenje, a ima i probiotička svojstva. Već samo to je dovoljno da je nazovemo zdravom namirnicom", kaže dr Tejlor.

Iako neki tvrde da kombuha ima terapeutska svojstva i da pomaže u lečenju raka i drugih ozbiljnih bolesti, doktorka naglašava da za to nema nikakvih naučnih dokaza.

Nutricionistkinja Šeron Palmer takođe kaže da je kombuha zdrava, ali da bi je trebalo pažljivo konzumirati jer se usled većih doza mogu javiti stomačne infekcije i nadutost.

U videu pogledajte kako se pravi kombuha:



Izvor: YouTube

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.