Izvor: eKlinika.rs, 28.Apr.2023, 15:00

Koliko je ozbiljno treperenje srca u mirovanju i kako treba reagovati

Treperenje srca u mirovanju može da oseti većina nas, a izgleda kao da nam je srce preskočilo, malo zatreperilo. Šta god da je razlog treperenja srca, verovatno je trajalo samo nekoliko trenutaka, a kada taj osećaj prođe obično se zapitamo „šta je to bilo?“
Kako se doživljava treperenje srca? Elektrofiziolog i profesor na Penn Medicine – University of Pennsylvania Health System dr Jeffrey Luebbert, bavi se nekim od najčešćih pitanja u vezi sa treperenjem srca, >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << kao na primer, šta da radimo ako doživimo ovaj osećaj tokom vežbanja, kao i kako da znamo da li je to možda simptom nekog ozbiljnijeg problema.
Treperenje srca osećamo kao da nam srce podrhtava, treperi, preskače ili prebrzo kuca i može da bude simptom abnormalnog srčanog ritma (aritmije). Simptom je specifičan za svakog pojedinca, jer svaka osoba može da doživi simptom aritmije na drugačiji način. Uobičajeni simptomi aritmija su i osećaj da srce kuca nepravilno, vrtoglavica, palpitacije i nesvestica/gubitak svesti.
Ako se treperenje srca javi tokom vežbi ili trčanja – šta treba uraditi? Svaka promena simptoma tokom vežbanja trebalo bi da bude „uput“ za lekarski pregled, ističe dr Luebbert. Generalno, preporučuje se da, ako se neko ne oseća dobro tokom vežbanja, da uspori i prestane sa aktivnostima. Ako se čovek i dalje oseća loše po prestanku aktivnosti  ili ima epizodu vrtoglavice ili sinkope, što je gubitak svesti, to bi mogao da bude znak ozbiljnijeg problema i trebalo bi da potraži hitnu pomoć.
Da li je treperenje srca uzrokovano aritmijama? Dr Luebbert navodi da je lupanje srca često uzrokovano abnormalnim srčanim ritmom ili srčanom aritmijom. Postoji mnogo različitih vrsta aritmija – neke su bezopasne i nije potrebno lečenje, ali neke imaju potencijal da budu opasne i mogu da budu povezane sa nesvesticom ili gubitkom svesti ili da izazovu iznenadnu smrt. Ako je uzrok srčana aritmija, stanje mora da prati medicinski stručnjak, odnosno kardiolog.
Neki ljudi doživljavaju palpitacije/treperenje izazvano aritmijama, ali one su benigne, što znači da neće izazvati ozbiljne probleme, dovesti do hospitalizacije ili skratiti život. Ove aritmije, međutim, i dalje mogu da zahtevaju lečenje i kontrolu simptoma.
Druge vrste aritmija mogu da budu izuzetno opasne i mogu izazvati iste ili druge zabrinjavajuće simptome. Jedan simptom, koji nikada nije normalan je sinkopa – gubitak svesti. Ako se neko onesvesti ili izgubi svest, to nikada nije normalno i može da bude znak potencijalno ozbiljnog stanja. Savet dr Luebberta je da ako se javi novi simptom ili postojeći počinje da se menja, onda osoba treba da prođe procenu kako bi se isključila opasna stanja.
Da li postoje načini zaustavljanja aritmija? – Postoje tretmani, koji mogu da zaustave ili kontrolišu aritmije. Nakon posete lekaru, može da se napravi plan, koji može da uključuje medicinsku terapiju ili specijalizovanu proceduru, koja se zove ablacija za dugoročnu kontrolu. Ablacija cilja i uništava male oblasti ćelija u srcu za koje se smatra da su izvor električnog „kvara“. Ova procedura obično poboljšava funkciju srca pacijenta, kapacitet vežbanja i kvalitet života – naglašava dr Luebbert i dodaje da nisu svi pacijenti, koji se podvrgavaju ablaciji potpuno eliminisali aritmiju. Mnogi pacijenti i dalje doživljavaju znatno poboljšanu kontrolu srčane frekvencije,a rezultat ablacije može da bude da terapija lekovima, koja ranije nije uspela da kontroliše otkucaje srca, može da bude ponovo efikasna.
– Postoji nekoliko stvari koje treba zapamtiti ako osetite treperenje srca ili lupanje srca. Oni mogu biti normalni – osećaj koji se većini nas desi u nekom trenutku, možda pre nego što krenemo ka bini da održimo prezentaciju ili kada se zaljubimo. Ali, kada traju duže od nekoliko sekundi, javljaju se često i praćeno je ubrzanim otkucajima srca, vrtoglavicom, sinkopom, bolom u grudima ili kratkim dahom, vreme je za hitan lekarski pregled – savetuje elektrofiziolog i profesor na Penn Medicine – University of Pennsylvania Health System dr Jeffrey Luebbert.
Članak Koliko je ozbiljno treperenje srca u mirovanju i kako treba reagovati se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.