Koliko je opasno gledanje pod vodom: Može dovesti do ozbiljne infekcije očiju VIDEO

Izvor: B92, 01.Avg.2023, 11:11

Koliko je opasno gledanje pod vodom: Može dovesti do ozbiljne infekcije očiju VIDEO

Jedna od omiljenih letnjih aktivnosti, posebno kod dece, jeste ronjenje, tokom kog deca neretko oči drže otvorenim.

Kako je voda u kupalištima prljava, ovo je prilično štetno za naše oči, o čemu je govorio oftalmolog Nikola Petrović u današnjem gostovanju u emisiji "Jutro", televizije Prva.

On najpre ističe da gledanje pod vodom nije bezbedno, pa ga i ne preporučuje.

"Mi ne savetujemo gledanje pod vodom, a evo i zašto. Prvo bi morali da znamo da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << li je ta voda bakteriološki ispitana i ispravna. Sve i da jeste, na primer u bazenu, hlor u kombinaciji sa amonijakom iz urina i znoja, pravi jednu supstancu – hloramin, koja razdražuje oči. Ta iritacija može biti trenutna, može da nastane posle par sati, ili par dana – sve zavisi od koncentracije hloramine, kao i dužine vremena gledanja u vodi", priča doktor i svoj deci savetuje naočare, odnosno maske za ronjenje.

Iritacija može biti u vidu blagog peckanja i crvenila, pa sve do jake infekcije koja se leči i više od sedam dana.

"Što se tiče reka i jezera, tu tek ima raznih bakterija i virusa. Od ove vode možemo čak dobiti takvu infekciju koja će prouzrokovati zamagljen vid ili gnojavo oko", upozorava doktor Petrović, a opširnije o ovoj temi pogledajte u video-prilogu koji sledi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.