Izvor: eKlinika.rs, 17.Jul.2023, 13:01

Koliko je opasna hepatomegalija ili uvećana jetra

Hepatomegalija ili uvećana jetra je simptom osnovne bolesti, jer povećanje organa može da se javi zbog upale (hepatitisa), masnoća ili karcinoma. Uvećana jetra takođe može da bude akutni odgovor na infekciju ili rezultat uznapredovale hronične bolesti jetre.
Šta je hepatomegalija ili uvećana jetra uvećana? Jetra je jedan od osnovnih, najvažanijih organa u organizmu bez kojeg ne možemo da živimo.  Obavlja mnoge važne telesne funkcije, kao što su filtriranje toksina iz >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << krvi i regulisanje holesterola u krvi. Uloga jetre, kao filtera, čini je ranjivom na toksično preopterećenje tako da previše toksina ili masnoća u krvi može da izazove upalu jetre (hepatitis).
Ako čovek ima uvećanu jetru ili hepatomegaliju, organ je povećan iznad svoje normalne veličine i to je simptom osnovnog problema. Najčešće se povećanje dešava zbog upalnih procesa, ali  ponekad je izazavana bolešću krvi ili srca.
Koliko je uvećana jetra opasna? Uvećanje jetre, samo po sebi, nije opasno, ali to automatski znači da postoji problem sa funkcijom jetre. U zavisnosti od uzroka, uvećanje može da bude manje ili više opasno, odnosno može da bude hitan slučaj ili samo upozorenje. Ponekad jetra nabrekne kao odgovor na kratkotrajno (akutno) stanje, a zatim se vrati u normalu. Takođe, može da bude hronično (dugotrajno) stanje koje uzrokuje sporo, ali progresivno oštećenje organa. Zbog toga je važno što ranije dijagnostikovati bolest jetre nego kasnije, jer neki uzroci hepatomegalije uključuju srčanu insuficijenciju i rak.
Koji su simptomi uvecćane jetre? Uvećanje ne može tako lako da se prometi, ali može da se posumnja na taj problem ako se javi  osećaj nadimanja ili punoće u stomaku, ili bol u gornjem desnom delu stomaka, gde se jetra nalazi. Veća je verovatnoća da će zdravstveni radnik to otkriti tokom pregleda ili može da primeti uvećanje na dodir, opipavanjem. 
Ako je uvećana jetra znak bolesti jetre, onda modu da se jave drugi srodni simptomi, kao što su:
Umor Mučnina ili nedostatak apetita Žutica (žuta boja kože i očiju) Urin tamne boje i svetle stolice Svrab kože (pruritis). Povećana slezina (splenomegalija). Šta nam sve ukazuje da se razvila hepatomegalija ili uvećana jetra? Jetra može biti da se uveća i zbog:
Upale (hepatitisa), kao odgovora na infekciju ili toksičnost Masnoća, ako jetra skladišti previše masti (steatoza) Krv, ako su sudovi koji prolaze kroz jetru napunjeni ili začepljeni Izrasline, bilo maligne ili benigne. Koji su najčešći uzrok povećanja jetre? Uobičajeni uzroci hepatomegalije ili uvećane jetre su:
Hepatitis povezan sa alkoholom, bilo hronični ili akutni Toksični hepatitis, često zbog predoziranja lekovima Virusni hepatitis usled infekcije hepatitisom A, B ili C Masna bolest jetre, zbog alkohola ili metaboličkog sindroma Mononukleoza, uobičajena virusna infekcija. Manje uobičajeni uzroci hepatomegalije su:
Genetski poremćaji Hemohromatoza (uzrokuje akumulaciju gvožđa u jetri) Vilsonova bolest (uzrokuje akumulaciju bakra u jetri) Alfa-1 anti-tripsin bolest (uzrokuje da se mutirani protein akumulira u jetri) Gošeova bolest (uzrokuje akumulaciju masti u jetri) Amiloidna amiloidoza lakog lanca (uzrokuje akumulaciju proteina u jetri) Bolest skladištenja glikogena (uzrokuje da se glikogen akumulira u jetri) Neimann-Pickova bolest (uzrokuje akumulaciju lipida u jetri. Bolest srpastih ćelija (uzrokuje akumulaciju gvožđa u jetri). Lezije jetre, kao što su:
Ciste na jetri (kesice ispunjene tečnošću) Benigni tumori jetre (hemangiom ili adenom) Rak jetre (primarni ili metastatski). Sistemski karcinomi:
Leukemija (rak krvi) Limfom (rak u limfnom sistemu). Bolesti žučnih kanala:
Primarni bilijarni holangitis Primarni sklerozirajući holangitis. Srčani i vaskularni uzroci (kongestivna hepatopatija):
Kongestivna srčana insuficijencija Perikarditis Budd-Chiari sindrom. Članak Koliko je opasna hepatomegalija ili uvećana jetra se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.