Koliko je opasan parasocijalni raskid? VIDEO

Izvor: B92, 30.Okt.2023, 22:16

Koliko je opasan parasocijalni raskid? VIDEO

Metju Peri, čuveni Čendler iz planetarno popularne serije "Prijatelji" preminuo je u 54. godini. Fanovi širom sveta tuguju, objavljuju reči podrške na društvenim mrežama i sećaju se najduhovitijeg prijatelja kojeg su pratili u 10 sezona jedne od najpopularnijih serija svih vremena.

Mnoge osobe dožive takozvani "parasocijalni raskid" kada završe sa gledanjem voljene serije ili se odvoje od omiljenog lika, što bar na neko vreme ostavi osećaj teskobe i usamljenosti baš >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao pravi raskid. A šta o tome kaže psihologija?

Snežana Repac, psiholog, je u razgovoru za TV Prva istakla da se posebno u periodu korone pojavilo nešto poput identifikacije sa životom onih koji su u serijama.

"Nastalo je zbog toga što su ljudi previše vremena bili usmereni sami na sebe, znači zbog nedostatka socijalne interakcije" navodi Repac i dodaje:

"Neko ko je dugo gledao seriju i ko se saživeo sa karakterima i junacima sa samim tokom i sadržajem serije, osetiće da mu nedostaju, da je jedan deo virtuelne stvarnosti nestao iz realnog."

Repac ističe da ne postoje velike posledice po ljudsku psihu s obzirom na to da se sve to može vratiti i gledati na nekom drugom mestu.

Više možete videti u videu ispod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.