Zdravlje

Ponedeljak, 30.10.2023.

21:10

Koliko je opasan parasocijalni raskid? VIDEO

Metju Peri, čuveni Čendler iz planetarno popularne serije "Prijatelji" preminuo je u 54. godini. Fanovi širom sveta tuguju, objavljuju reči podrške na društvenim mrežama i sećaju se najduhovitijeg prijatelja kojeg su pratili u 10 sezona jedne od najpopularnijih serija svih vremena.

Izvor: B92

Koliko je opasan parasocijalni raskid? VIDEO
lustracija/Foto: Banana Oil/Shutterstock

Mnoge osobe dožive takozvani "parasocijalni raskid" kada završe sa gledanjem voljene serije ili se odvoje od omiljenog lika, što bar na neko vreme ostavi osećaj teskobe i usamljenosti baš kao pravi raskid. A šta o tome kaže psihologija?

Snežana Repac, psiholog, je u razgovoru za TV Prva istakla da se posebno u periodu korone pojavilo nešto poput identifikacije sa životom onih koji su u serijama.

"Nastalo je zbog toga što su ljudi previše vremena bili usmereni sami na sebe, znači zbog nedostatka socijalne interakcije" navodi Repac i dodaje:

"Neko ko je dugo gledao seriju i ko se saživeo sa karakterima i junacima sa samim tokom i sadržajem serije, osetiće da mu nedostaju, da je jedan deo virtuelne stvarnosti nestao iz realnog."

Repac ističe da ne postoje velike posledice po ljudsku psihu s obzirom na to da se sve to može vratiti i gledati na nekom drugom mestu.

Više možete videti u videu ispod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: