Izvor: eKlinika.rs, 29.Nov.2022, 16:02

Koliko brzo se širi rak dojke i šta utiče na vreme razvoja ovog karcinoma

Rak dojke, kao i većina karcinoma, može da se širi, ali, da li će se širiti po okolnim tkivima i organima ili ne, i koliko brzo se širi, zavisi od nekoliko faktora. Za rak dojke, prvi način na koji lekar može da odredi koliko brzo će se rak verovatno širiti svodi se na to koji tip raka dojke žena ima. Različiti tipovi raka dojke rastu različitim brzinama i teško je dati opštu procenu koliko brzo će se rak dojke širiti jer je svaka dijagnoza karcinoma drugačija, navode >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << onkolozi.
Koliko vremena je potrebno da se rak dojke razvije? Kada neko oseti kvržicu u grudima ili dobije dijagnozu raka dojke, to znači da je tumor već godinama prisutan u telu.
– Svaki tip raka dojke varira u zavisnosti od pojedinačnih faktora i podtipova. Opšte pravilo je da zaista ne možemo sa sigurnošću da kažemo kada se karcinom pojavio. Moguće je da se oceni podtip raka dojke kako bismo bolje shvatili da li su bile nedelje ili meseci u pitanju, na primer, ali ne postoji način da se sa sigurnošću kaže kada je rak počeo da se ravija – objašnjava onkolog dr Erin Roesch sa Odeljenja za hemotologiju i medicinsku onkologiju na Cleveland Clinic. 
Budući da je teško odrediti koliko je vremena potrebno da se rak dojke razvije, takođe je teško odrediti prosečnu stopu rasta tumora. Sprovedeno je nekoliko studija kako bi se utvrdilo koliko će se tumor udvostručiti u veličini, ali ti brojevi variraju u zavisnosti od vrste raka dojke i individualnih karakteristika. Različiti tipovi karcinoma dojke drugačije se ponašaju, a s obzirom na to da je svaki rak drugačiji, kao i svaka osoba, teško je tačno reći koliko brzo rak dojke može da raste i širi se. Ipak, stručnjaci shvataju da su neke vrste raka dojke agresivnije i brže se šire, dok se druge vrste obično sporije „kreću“. 
Šta utiče na brzinu rasta i širenja karcinoma dojke? Generalno, što više tumor raste, veća je šansa da se proširi na obližnje tkivo i druge delove tela. Brojni faktori mogu da utiču na brzinu rasta raka dojke:
1. Podtip raka dojke
Ćelije raka imaju receptore, ili posebne proteine, koji utiču na njihov rast i preživljavanje. Karcinomi dojke pozitivni na hormonske receptore, oslanjaju se na hormon estrogen kako bi rasli i obično se sporije kreću. Ali, druge vrste karcinoma mogu da budu agresivnije i da brzo rastu. Tu spadaju HER2-pozitivni tumori, koji se oslanjaju na različite vrste proteina za rast, i trostruko negativan rak dojke, kome nedostaju hormonski receptori i HER2.
2. Faze raka dojke
Rak dojke obično se razvija po stadijumima i to od O do IV. U stadijumu O, rak je neinvazivan i ostao je unutar mlečnih kanala ili lobula u dojci. Invazivni rak dojke znači da su ćelije raka probile i urasle u tkivo dojke i da imaju potencijal da se šire na drugim mestima. Kada rak počne da se širi na obližnje tkivo dojke, reč je o stadijumu I. Faza IV znači da je rak postao metastatski i da se proširio na druge organe. Karcinom koji se proširio na druge delove tela najverovatnije će nastaviti da se širi. Što je veći stadijum raka dojke, potencijalno je veći rizik od širenja tumora.
3. Stepen raka dojke
Kada se dijagnostikuje rak dojke, lekar će oceniti karcinom od 1 do 3 na osnovu toga koliko ćelije raka izgledaju slično u poređenju sa normalnim ćelijama. Viši stepen znači agresivniji tumor i veće šanse da će rak rasti i proširiti se na druge delove tela.
4. Životno doba 
Mlađe žene imaju agresivnije tipove raka dojke u poređenju sa starijim, kod kojih će se najverovatnije razviti hormonski izazvani tipovi karcinoma koji se šire sporije, ali ne uvek.
5. Genetske mutacije
Ako je rak dojke nasledan, povećava se rizik od razvoja tumora. Neke žene sa ovim genetskim mutacijama imaju veći rizik od razvoja tumora dojke u mlađoj dobi, koji uzrokuje agresivnije oblike raka.
Možete li nešto da se učini kako bi se usporilo širenje raka dojke? Kao i kod svake vrste raka, postoje faktori koji mogu da dovedu ženu u veći rizik. Za rak dojke, tu spadaju – pušenje, nezdrava ishrana, nedostatak vežbanja i neobavljanje mesečnih samopregleda dojki. Takođe je važno da žena uradi godišnji mamograf za skrining raka dojke.
Drugi faktori rizika mogu uključivati lekove zasnovane na hormonima, broj rođene dece, proces starenja, u kom uzrastu se javila prva menstruacija i kako je žena prošla kroz menopauzu.
– U nekim slučajevima, rak dojke ne može nužno da se spreči, ali ponekad može da se uspori, zaustavi širenje ili smanji veličina tumora. To može da se postigne uzimanjem lekova prema uputstvima i praćenjem tretmana lečenja – podseća dr Erin Roesch. Svaka osoba, kako navodi, kontroliše pravilno uzimanje lekova, zdravu ishranu, učešće u programu vežbanja i kontrolisanje stresa. Sve ove stvari mogu da doprinesu jačem fizičkom telu i boljem mentalnom stavu – što može da ima pozitivan uticaj na dijagnozu raka dojke.
Članak Koliko brzo se širi rak dojke i šta utiče na vreme razvoja ovog karcinoma se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Povezane vesti

Adenokarcinom je najčešći tip raka koji može da zahvati bilo koji organ

Izvor: eKlinika.rs, 30.Nov.2022, 16:00

Adenokarcinom je vrsta raka koja se razvija u ćelijama žlezda naših organa. Neki od najčešćih oblika adenokarcinoma su rak dojke, želuca, prostate, pluća, pankreasa, kao i kolorektalni karcinom.. Gde se najčešće razvija adenokarcinom Ova vrsta karcinoma može da se razvije u različitim delovima...

Nastavak na eKlinika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.