Izvor: eKlinika.rs, 10.Mar.2024, 14:30

Koje semenke su zdravije, sa manje masti i šećera – suncokretove ili bundevine?

Semenke bundeve i suncokreta nisu samo među najrasprostranjenjim „grickalicama“, već se preporučuju i kao određenih režima zdravije ishrane. Obe vrste su prepune hranljivih materija, ali imaju i svoje jedinstvene prednosti. Kako ipak izabrati zdravije?
Semenke suncokreta: Kako se klasifikuju i od čega podela zavisi Semenke bundeve imaju snažniji, puniji ukus, dok su semenke suncokreta blaže i slađe. I jedne i druge smenke mogu se jesti kao samostalna užina ili grickalica, >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << ali i kao dodatak salatama, deo zdravog doručka ili u kombinaciji sa žitaricama. Iako je to kod nas malo poznata činjenica, semenke suncokreta su klasifikovane u različite kategorije, a najzastupljenije su uljane i one bez ulja.
Uljane su masnije, manje, i obično se koriste za proizvodnju suncokretovog ulja i stočne hrane. S druge strane, semenke suncokreta bez ulja su veće i to su one koje jedemo kao zdrave grickalice.
Još jedna podela odnosi se na sadržaj oleinskih kiselina: visoko-oleinska, linolna i srednje-oleinska.
Semenke bundeve: Tikva najrasprostranjenija Semenke bundeve razlikuju se u odnosu na vrstu bundeve. Uglavnom su od vrste kod nas poznate kao tikva, tamnozelene su, duguljastog oblika i obložene belom ljuskom. Inače, sve korišćenije ulje od semena bundeve se dobija presovanjem semena određenih sorti bundeve. Najčešća vrsta koja se koristi za ovu svrhu je štajerska bundeva, poreklom iz Austrije.
Nutritivna vrednost: Šta su prednosti suncokretovih, a šta bundevinih semenki Makronutrijenti Kada su u pitanju makronutrijenti, obe vrste su, može se reći, slične. Sastoje prvenstveno od masti, sa umerenom količinom proteina i minimalnom količinom ugljenih hidrata. Sadržaj vode značajno se, međutim, razlikuje među semenkama bundeve i suncokreta. Seme bundeve ima malo vode (samo 4,5 odsto), dok suncokretovo sadrži za nijansu veću količinu.
Kalorije I semenke suncokreta i bundeve spadaju u visokokalorične namirnice. Međutim, suncokretove nude više energije. Porcija od 100 gr semena suncokreta ima 584 kalorije, dok u 100 gr semena bundeve ima 446 kalorija.
Proteini i masti Seme suncokreta sadrži visok nivo proteina, uz zdrave masti, minerale i vitamine. Što se tiče proteina, suncokretove ih imaju više od bundevinih, što ih čini odličnim izborom za vegetarijance i vegane koji žele da povećaju unos proteina. Osim što je dobar izvor proteina, suncokretovo seme je takođe bogato zdravim mastima, uključujući i polinezasićene i mononezasićene. Iako su i jedne i druge odlični izvori hranljivih materija, suncokretove semenke ipak nude nešto kompleksniji i bogatiji nutritivni profil.
Ugljeni hidrati Kada su u pitanju ugljeni hidrati, suncokretovo seme je ipak na prvom mestu. Jedna porcija semenki suncokreta sadrži dvostuko više ugljenih hidrata od semena bundeve. Sa druge strane, imaju nešto manje vlakana u odnosu na semenke bundeve.
Vitamini Sunkoretove semenke pobeđuju i u vitaminima. Značajno su bogatije većinom vitamina, uključujući sve vitamine B kompleksa, vitamin E i vitamin C. Seme bundeve ima relativno više vitamina A, ali im nedostaju neki drugi koje sadrže suncokretove. Zapravo, i jednim i drugim semenkama u potpunosti nedostaju vitamin D i vitamin B12.
Minerali Seme suncokreta i seme bundeve su odlični izvori minerala. Međutim, suncokretovo seme ih ima za nijansu više. Bogatije je gvožđem, kalcijumom, magnezijumom, manganom i selenom od semena bundeve, a daje i dvostruko više bakra i sedam puta više fosfora.
Međutim, semenke bundeve imaju prednost kada su u pitanju kalijum, cink i holin.
Glikemijski indeks Seme suncokreta ima glikemijski indeks 22, dok seme bundeve ima glikemijski indeks 54. Dakle, manja je verovatnoća da će semenke suncokreta izazvati skokove nivoa šećera u krvi u odnosu na seme bundeve.
Umesto zaključka… Semenke suncokreta su, ako gledamo ukupan nutritivni profil, bolji izbor. Međutim, semenke bundeve ne zaostaju mnogo i nude svoje velike prednosti. U odnosu na to šta vam nedostaje od hranljivih materija izaberite idealne semenke, pa ćete pored ukusa i zanimacije dobiti i zdravstvene koristi.
Članak Koje semenke su zdravije, sa manje masti i šećera – suncokretove ili bundevine? se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.