Izvor: eKlinika.rs, 05.Apr.2023, 13:02

Koje navike treba promeniti i šta može pomoći da ublažimo hronični bol

Hronični bol smanjuje fleksibilnost, ograničava pokretljivost, smanjuje fleksibilnost, snagu i izdržljivost. Ometa obavljanje svakodnevnih aktivnosti, a najgore od svega je što dramatično remeti kvalitet života. Hronični bol definiše se kao bol koji traje najmanje 12 nedelja. Za olakšavanje hroničnog bola preporučuju se različite dnevne aktivnosti i promene nekih navika.
1. Vežbanje i hronični bol Pred nama je dilema i konfliktna situacija: boli nas, pa ne vežbamo. >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << Ali bez vežbanja možemo da izgubimo mišićni tonus i snagu, što pogoršava bol. Na sreću, čak i blage vežbe oslobađaju endorfine, hemikalije u mozgu za dobar osećaj koje podižu raspoloženje i blokiraju bol. Neka vas lekar posavetuje šta najviše može da pomogne vašem telu, da mu da podsticaj i pruži olakšanje koje mu je potrebno – aerobne vežbe, vežbe jačanja ili istezanja. 
2. Vežbe opuštanja Toliko je očigledno, ali malo nas zaista odluči da stane sa bilo kojim poslom koji obavlja i odvoji vreme da umiri svoj um. Tehnike upravljanja stresom kao što su duboko disanje, meditacija i biofeedback (tehnika koja se koristi da naučimo da kontrolišemo neke od funkcija našeg tela) opuštaju naše telo, što pomaže u ublažavanju bolova. Razgovarajte sa lekarom, a do tada – usporite, zatvorite oči… udahnite… izdahnite.
3. Izbegavajte alkohol i ublažite hronični bol Potreban je dobar san da bismo ublažili stres koji bol stvara u našem telu. Iako nam piće može pomoći da zaspimo, kada se alkohol razgradi u telu, to dovodi do plitkog sna, skraćuje važno vreme u REM spavanju i može čak i da nas probudi. I otuda nemirna noć i neispavanost
4. Prestanite da pušite Neki ljudi pronalaze privremeno olakšanje od stresa i bola u pušenju cigareta. Ironija je u tome što pušenje može dugoročno da poveća naš bol. Ono usporava zarastanje, pogoršava cirkulaciju i povećava šanse za degenerativne probleme sa diskom, što je uzrok bolova u donjem delu leđa. 
5. Hranite se dobro i kvalitetno Želimo da učinimo sve što možemo da pomognemo svom telu, a ne da ga ometamo. Jedan od načina da održimo svoje telo jakim jeste dobra i kvalitetna ishrana. Pravilna ishrana poboljšava šećer u krvi, pomaže u održavanju zdrave telesne težine, smanjuje šanse za srčane bolesti i pomaže varenju. Cilj treba da nam bude ishrana bogata svežim proizvodima, proteinima sa niskim sadržajem masti i celim žitaricama.
6. Vodite dnevnik za efikasnije lečenje hroničnog bola Pomozite svom lekaru da bi on pomogao vama. Na kraju svakog dana zabeležite intenzitet bola između 1 i 10. Zatim zabeležite šta ste radili tog dana i kako ste se zbog tih aktivnosti osećali. Na osnovu vašeg dnevnika lekar može da ima uvid u vaš bol i kako efikasnije da vas leči.
7. Odvojite vreme za sebe Ne preterujte. Postavite granice. To mogu da budu događaji ne koje nećete otići kada vam je potreban odmor. Možda možete da idete na redovne masaže. Ili organizujete odlazak na večeru sa dobrim prijateljima da biste podigli raspoloženje. Način na koji brinete o sebi jedinstven je samo za vas i zavisi samo od vas.
8. Odvratite pažnju od bola Moćan recept za olakšanje bola jeste da budemo zaokupljeni aktivnostima koje nam odvraćaju pažnju od bola, umesto da se fokusiramo na njega. Idite na časove kuvanja, pridružite se klubu ljubitelja cveća, krenite na jogu. Čak i ako ne možete da kontrolišete bol, možete da kontrolišete ostatak svog života. Važno je početi!
9. Saznajte sve o lekovima koje uzimate za hronični bol Trebalo bi da razumemo lekove koje uzimamo, kako mogu da nam pomognu i koji su njihovi neželjeni efekti. Cilj je da budemo normalno raspoloženi i da imamo normalan nivo aktivnosti. Ako to ne možemo da postignemo, možda bi drugi lek za nas bio bolji. Treba da budemo proaktivni, da postavljamo pitanja i tražimo odgovore.
10. Zatražite pomoć Dozvolimo ljudima da dopru do nas. To je odlična navika koju treba da razvijemo. Sasvim je u redu ako prijateljima i porodici kažemo šta osećamo i šta nam je potrebno, jer oni inače to ne mogu da znaju. Treba da saznamo što više o svom stanju i da to podelimo sa ljudima u našem životu. Nismo sami – čak svaka treća osoba suočava se sa hroničnim bolom.
Članak Koje navike treba promeniti i šta može pomoći da ublažimo hronični bol se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.