Izvor: eKlinika.rs, 24.Jan.2024, 18:02

Koja hrana može pomoći ženama da sačuvaju zdravlje i u poznijim godinama

Kako hrana i izbor namirnica utiče na zdravlje žena kako stare proučavali su naučnici sa Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging. Kako se navodi u studiji, hrana bogata biljnim proteinima može da pomogne ženama da ostanu zdrave kako stare. Naime, žene koje konzumiraju veće količine proteina, posebno onih iz biljnih izvora, razvijaju manje hroničnih bolesti i veća je verovatnoća da će generalno biti zdravije kako stare, a ovi rezultati studije objavljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << su 17. januara u The American Journal of Clinical Nutrition.
Hrana sa biljnim proteinima obezbeđuje dobro zdravlje u starijoj dobi Analizirajući podatke više od 48.000 žena, istraživači su primetili znatno manje srčanih bolesti, raka i dijabetesa, kao i pad kognitivnog i mentalnog zdravlja, kod onih koje su unosile više proteina u svojoj ishrani iz izvora kao što su voće, povrće, hleb, pasulj, mahunarke i testenine, u poređenju sa onima koji su jele manje.
– Konzumiranje proteina u srednjim godinama bilo je dovedeno u vezu sa promovisanjem dobrog zdravlja u starijoj odrasloj dobi. Takođe smo otkrili da je izvor proteina bitan. Dobijanje većine proteina iz biljnih izvora u srednjim godinama, plus mala količina životinjskih, doprinosi dobrom zdravlju i dobrom preživljavanju u starijoj dobi – objasnio je naučnik i glavni autor studije Andres Ardisson Korat sa Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging.
Nalazi su izvedeni iz temeljne Nurses’ Health Study o zdravlju medicinskih sestara sa sedištem na Harvardu, koja je pratila ženske zdravstvene profesionalce od 1984. do 2016. Žene su imale između između 38 i 59 godina u 1984. i na početku studije bile su dobrog fizičkog i mentalnog zdravlja.
Više mesa u ishrani vodi ka većem broju bolesti Istraživački tim ispitao je hiljade istraživanja prikupljenih svake četiri godine, od 1984. do 2016, o tome koliko često ljudi jedu određene namirnice kako bi utvrdili količine proteina u ishrani i njihove efekte na zdravlje. Oni su izračunali unos proteina tako što su pomnožili broj puta kada je svaka namirnica konzumirana sadržajem proteina, a zatim, koristeći bazu podataka o sastavu hrane – Harvard University Food Composition Database i zatim sabrali količinu proteina u svim namirnicama.
Naučnici su zatim uporedili ishranu žena koje su ostale zdrave i nisu razvile neku od 11 hroničnih bolesti niti izgubile mnogo fizičke funkcije ili mentalnog zdravlja, sa ishranom onih koje jesu. Žene koje su jele više biljnih proteina, koji su 1984. definisani kao proteini dobijeni iz hleba, povrća, voća, pice, žitarica, pečenih jela, pire krompira, orašastih plodova, pasulja, putera od kikirikija i testenina –  imale su 46 odsto veće šanse da budu zdrave u poznim godinama. One koje su konzumirali više životinjskih proteina kao što su govedina, piletina, mleko, riba/morski plodovi i sir, međutim, imale su 6 procenata manje šanse da ostanu zdrave kako stare.
Žene koje su konzumirale veće količine životinjskih proteina imale su više hroničnih bolesti i nisu uspele da dobiju poboljšanu fizičku funkciju koju obično povezujemo sa konzumiranjem proteina – istakao je naučnik i vođa studije Andres Ardisson Korat koji navodi da životinjski protein može da izazove neka fizička ograničenja u starijoj dobi, dok je biljni protein bio bliže doveden u vezu sa zdravim mentalnim zdravljem kasnije u životu.
Hrana žena većinski treba da sadrži biljne proteine Što se tiče žena sa srčanim bolestima važno je da veća potrošnja biljnih proteina ne podiže loš LDL holesterol, kao ni krvni pritisak i osetljivost na insulin, dok veći unos životinjskih proteina nosi rizik za povećanje LDL holesterola, zajedno sa povećanim faktorom rasta sličan insulinu, koji je otkriven kod više vrsta karcinoma.
Prednosti biljnih proteina mogu da proizaći iz komponenti u biljnoj hrani, a ne iz proteina – u poređenju sa hranom životinjskog porekla, biljke sadrže veći udeo dijetetskih vlakana, mikronutrijenata i korisnih jedinjenja zvanih polifenoli, koji su prisutna u biljkama.
Dosadašnji nalazi podržavaju preporuku da žene unose većinu svojih proteina u obliku voća, povrća, orašastih plodova i semenki, iako bi trebalo da konzumiraju i malo ribljeg i životinjskog proteina zbog sadržaja gvožđa i vitamina B12.
Članak Koja hrana može pomoći ženama da sačuvaju zdravlje i u poznijim godinama se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.