Izvor: eKlinika.rs, 08.Apr.2021, 11:01

Ko će, možda, morati da primi i treću dozu kineske vakcine: Moguće je i drugog proizvođača

Osobe vakcinisane protiv covid 19 kineskom Sinopharm vakcinom pun imunitet bi trebalo da steknu mesec dana nakon aplikovane druge doze. Većina građana Srbije primila je, upravo, ovu vakcinu, i prema prvim istraživanjima, oni su razvili adekvatnu zaštitu od virus SARS-CoV-2, međutim, jedan deo građana je malo slabije reagovao, pa će možda morati da  primi i treću dozu vakcine. Biće razmatrana ili treća doza Sinopharm vakcine ili jedna doza nekog drugog proizvođača.  >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs <<
Saradnica Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) Marija Gnjatović tvrdi da se imunitet kod vakcinisanih ne stvara jednakom brzinom i da izostanak antitela nakon vakcinacije ne znači da ne postoji zaštita od infekcije.
– Na osnovu testiranja radno sposobnih od 20 do 65 godina, zaključujemo da je velika većina ispitanika stvorila dobar odgovor na vakcinu Sinopharm. Retki su slučajevi kod kojih nije došlo do stvaranja humoralnog  (antitelnog) odgovora,  ali podvlačim da to što nema merljivih količina antitela ne znači nužno da nikakve zaštite nema. Nacionalna studija koja će se baviti praćenjem efekata vakcinacije posebno će se baviti slučajevima vakcinisanih kod kojih je antitelni odgovor izostao, u smislu praćenja ćelijskog odgovora i protekcije – kaže za eKliniku Marija Gnjatović.
Nisu svi kandidati za treću dozu Kineska farmaceutska kompanija Sinopharm saopštila je krajem marta, da će posle procene rezultata treće faze kliničkog ispitivanja u inostranstvu, odlučiti da li je i kada potrebno davati tri doze njene vakcine protiv korona virusa umesto dve, kao do sada. Agencije su prenele da regulatorna tela i proizvođači vakcine razmatraju da li je neophodna i treća doza kineske vakcine, zbog zabrinutosti da novi sojevi korona virusa mogu da oslabe zaštitu koju stvara vakcina razvijena na osnovu starijih sojeva.
Važeći protokol za vakcinaciju protiv covid 19 u Srbiji podrazumeva primenu dve doze svih dostupnih vakcina za sve građane.
– U toku su istraživanja. Postoji deo ljudi u populaciji starijoj od 70 godina, koji nisu posle imunizacije, odgovorili stvaranjem antitela. Ipak, to ne znači, da nemaju ćelijski odgovor, sve se još ispituje, možda će za njih biti potrebna treća doza vakcine, ali u ovom momentu, to niko ne može sa sigurnošću da tvrdi – navodi Gnjatović.
Ona objašnjava da su istraživanja u toku i da o potencijalnoj još jednoj dozi vakcine možemo govoriti, kada se do kraja utvrdi kod istih osoba i izostanak ćelijskog odgovora, ali i zaštite.
Biće razmatrana mogućnost ili primene treće doze iste vakcine ili primena vakcine drugog proizvođača. Za sada je na snazi preporuka o primeni dve doze vakcine, nije preporuka da se primi i treća doza. U svetu su u toku istraživanja za primenu treće doze Sinopharm i Pfizer vakcine. Neće svi biti kandidati za treću dozu, ali verovatno hoće one osobe koje možda nisu stvorile dobar odgovor, na prve dve doze vakcine – kaže Marija Gnjatović
Ona napominje da je sigurno, u slučaju infekcije, da će sve raspoložive vakcine zaštititi od težih oblika bolesti i ozbiljnije kliničke slike.
– U slučaju da se desi infekcija posle vakcinacije, uočava se mnogo blaža klinička slika u odnosu na ono što bi moglo da se desi da nije bilo vakcine. Uočava se nagli porast koncentracije antitela a što ukazuje na jako dejstvo ćelijskog odgovora, tačnije specifičnih B limfocita nastalih kao odgovor na primenu vakcine – napominje Marija Gnjatović.
Za sada nema preporuke o kombinovanju vakcina Prema izveštajima s početka marta ove godine testovi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima pokazuju da je vakcina bila 79,34 odsto efikasna u sprečavanju infekcije u fazama 3 u istraživanjima u kojima je učestvovalo 31.000 ljudi.
Smatra se da dve doze Sinopharm pružaju imunitet od četiri do šest,a kod nekih i do osam meseci. Stručnjaci u UAE tvrde da još nema dokaza da je neko razvio ozbiljnu bolest posle imunizacije. Tvrdi se na osnovu istraživanja u UAE da kineska vakcina uglavnom indukuje antitela protiv jednog i to šiljastog proteina virusa, prenele su svetske agencije.
Ima i pretpostavki da bi kombinacija više vakcina različitih proizvođača mogla stvoriti dobru zaštitu, saradnica INEP-a objašnjava da je sve u fazi ispitivanja.
– Za sada nema preporuke za kombinovanje vakcina. Možda nikad neće biti preporuka da se kombinuju vakcine različitih proizvođača, a moguće je da će u nekom trenutku revakcinacija biti nepohodna kod nekih osoba – kaže Marija Gnjatović.
Vakcinacija posle preležanog covid 19 Postoje studije koje sugerišu i da su osobe koje su preležale covid 19, bolje zaštićene posle samo jedne doze vakcine, nego neko ko nije nikad bio zaražen, a dobio je obe doze. Marija Gnjatović nam to potvrđuje, ali i napominje da ovo možda ipak ne važi za vakcine svih proizvođača.
– Kod osoba koje su imale prirodnu infekciju veoma se kao efikasna i u jednoj dozi pokazala vakcina Sputnjik V. Ipak preporuka je da svi primaju dve doze.  Treba uskladiti protokole, a sve ovo je veoma kratak vremenski period da bi se nešto menjalo. Ni na koji način ne šteti i druga doza onima koji su preležali covid 19. Uočava se jako dobar odgovor kod svih koji su imali podlogu u vidu prirodne infekcije za Sputnjik V, Pfizer, AstraZeneca vakcine, ipak, kada je u pitanju Sinopharm mislim da su potrebne dve doze – kaže Marija Gnjatović.
Članak Ko će, možda, morati da primi i treću dozu kineske vakcine: Moguće je i drugog proizvođača se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.