Izvor: eKlinika.rs, 10.Dec.2023, 14:31

Kiseli kupus, krastavčići ili karfiol: Koja fermentisana hrana ima najviše vitamina

Zimnica je nezaobilazni deo zimskih gastronomskih rituala, bogatstvo korisnih hranljivih materija koje rado pripremamo i konzumiramo. Trpeza je u periodu zime uglavnom bogata, a uz redovne obroke veliki je broj događaja na kojima nije lako ispoštovati umerenost.
Fermentisana hrana i zimnica: Koje su njene najvažnije zdravstvene koristi Zdravstvene koristi fermentisane hrane koja čini najveći deo zimnice, dobro su poznate. Kombinacija sastojaka iz prirodno kiselih namirnica i tečnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << vode u kojoj se dodatno kiseli i odvija proces fermentacije utiče na povećanje korisnih svojstava. Fermentisana hrana je pre svega puna živih dobrih bakterija poznatih kao probiotici. Pored toga, fermentisano voće i povrće obiluje antioksidansima neophodnim za jak imunitet. Slana kiselina koja se stvara fermentacijom čini fermentisanu hranu pogodnom za osobe sa dijabetesom, a neke studije su dokazale da može pomoću u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.
Kiseli kupus: Zima se bez njega ne može zamisliti, da li je to i najzdravija zimnica Kiseli kupus obiluje vitaminom C, beta karotenom, kalijumom, magnezijumom i sumporom, a i ima veoma malo kalorija. Jedan je od najjačih prirodnih probiotika. Odličan je izvor vlakana, uz vitamine i minerale. Bogat je enzimima koji pomažu telu da lakše razgradi hranu što je značajno za apsoprciju hranljivih sastojaka. Dobre bakterije iz kiselog kupusa su „melem“ za sluzokožu digestivnog sistema, a kada nam je sluzokoža zdrava ćelije imunskog sistema deluju kao barikada za neželjene supstance i toksine.
Ono što kiseli kupus još izdvaja i stavlja ga na vrh liste zdravih namirnica jeste vitamin K2, koji pomaže u sprečavanju nakupljanja naslaga kalcijuma (plakova) u ​​arterijama. To je i najznačajniji faktor za pojavu ateroskleroze. Mana kiselog kupusa je so, uz veliku količinu natrijuma.
Kiseli krastavčići I oni spadaju u omiljene zimske namirnice. Sadrže veliku količinu vitamina K, C i vitamina A. Uz dobre digestivne karakteristike, mogu da utiču na smanjenje nivoa šećera u krvi, a zanimljivo je da sok od kiselih krastavaca može da umiri grčeve u mišićima. Vitamini B grupe (B6, B12), zatim riboflavin, niacin i tiamin takođe se nalaze u kiselim krastavčićima. Tu su i velika količina vode, proteina, malo masnoća i dosta vlakana. Što se tiče minerala, u njima su gvožđe, kalijum, natrijum i fosfor.
Pored toga što dobro utiču na probavu, istraživanja pokazuju da kiseli krastavčići mogu da stabilizuju nivo hemoglobina.
Karfiol: Za mnoge iznenađujuće, ali… Karfiol je povrće koje ne sadrži masnoće i natrijum. Obiluje vitaminima C, K, B1, B2, B3, B5, B6 i B9, mineralima i fitohemikalijama. Dobar je izvor vlakana, proteina, kalijuma i fosfora. Karfiol deluje preventivno na pojavu kardiovaskularnih oboljenja zbog alicina, a visok sadržaj omega-3 masnih kiselina smanjuje upalne procese.
Ako redovno konzumiramo karfiol, smanjujemo rizik od nastanka artritisa, gojaznosti i dijabetesa, a ovo povrće pozitivno utiče na cirkulaciju. Glukozinolati u karfiolu pogoduju eliminaciji štetnih materija iz organizma, a sve je više istraživanja koja potvrđuju da karfiol ima potencijale u prevenciji malignih bolesti, zahvaljujući izotiocijanatima. Kombinacija selena i vitamina je značajna za imunitet  i dobar nivo holesterola u krvi. Kako sadrži najmanje soli u odnosu na kiseli kupus i krastavčiće, jasno je da je karfiol možda i najbolji izbor iz zimnice, ako u obzir uzmemo potencijalne rizike koje konzumenti fermentisane hrane imaju (posebno kardiovaskularni bolesnici, osobe sa dijebetesom).
Da li je fermentisana hrana opasna zbog količine soli koju sadrži Za osobe kojima ne smeta povećan unos soli i ne ugrožavaju im zdravlje pre svega srca, kiseli kupus i svako drugo ukiseljeno povrće i voće je odličan izbor. Stručnjaci napominju da je kontrola unosa soli veoma važna i za kardiovaskularne bolesnike i osobe sa dijabetesom. Međutim, druge prednosti fermentisane hrane ne bi trebalo zanemariti, a unos soli je preporučljivo iskontrolisati kroz druge namirnice koje takođe sadrže visok procenat soli: suhomesnati proizvodi, sirevi, grickalice…
Članak Kiseli kupus, krastavčići ili karfiol: Koja fermentisana hrana ima najviše vitamina se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.