
Izvor: eKlinika.rs, 21.Okt.2025, 11:01
Kiseli krastavci imaju malo ugljenih hidrata i dobro regulišu nivo šećera u krvi: Zašto je dobro da ih jedemo što češće?
Kiseli krastavci su omiljen, mnogima i neizostavan deo trpeze, ne samo kao deo zimnice. Pored prepoznatljivog ukusa, imaju niz zdravstvenih efekata i potencijalnih koristi, posebno kada je reč o ravnoteži šećera u krvi i ishrani osoba sa dijabetesom.
Kiseli krastavci su neverovatno zdravi jer je fermentacija prirodni saveznik metabolizma
Osnova kvaliteta većine kiselih krastavčića jeste fermentacija, proces u kojem prirodne bakterije razgrađuju šećere iz povrća i stvaraju mlečnu kiselinu. Ovaj proces ne samo da produžava rok trajanja hrane, već i obogaćuje proizvod korisnim mikroorganizmima – probioticima.
Fermentisana hrana podržava zdravlje creva, a ravnoteža mikrobiote povezana je sa boljim metabolizmom glukoze...