Izvor: eKlinika.rs, 21.Okt.2025, 11:01

Kiseli krastavci imaju malo ugljenih hidrata i dobro regulišu nivo šećera u krvi: Zašto je dobro da ih jedemo što češće?

Kiseli krastavci su omiljen, mnogima i neizostavan deo trpeze, ne samo kao deo zimnice. Pored prepoznatljivog ukusa, imaju niz zdravstvenih efekata i potencijalnih koristi, posebno kada je reč o ravnoteži šećera u krvi i ishrani osoba sa dijabetesom.
Kiseli krastavci su neverovatno zdravi jer je fermentacija prirodni saveznik metabolizma Osnova kvaliteta većine kiselih krastavčića jeste fermentacija, proces u kojem prirodne bakterije razgrađuju šećere iz povrća i stvaraju mlečnu kiselinu. Ovaj proces ne samo da produžava rok trajanja hrane, već i obogaćuje proizvod korisnim mikroorganizmima – probioticima.
Fermentisana hrana podržava zdravlje creva, a ravnoteža mikrobiote povezana je sa boljim metabolizmom glukoze...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.