Kineski naučnici razvili gensku terapiju koja bi mogla da produži život

Izvor: eKlinika.rs, 22.Jan.2021, 11:36

Kineski naučnici razvili gensku terapiju koja bi mogla da produži život

Genska terapija koja je pokazala pozitivne efekte kod miševa, daleko je od primene na ljudima Foto: Shutterstock



Naučnici u Pekingu razvili su novu gensku terapiju koja može preokrenuti neke efekte starenja kod miševa i produžiti im životni vek, otkrića koja će jednog dana možda doprineti sličnom lečenju kod ljudi.

Deaktiviranje gena cat7


Metod, detaljno opisan u radu u časopisu Science Translational Medicine, uključuje >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << deaktiviranje gena kat7 za koji su naučnici utvrdili da je ključni faktor ćelijskog starenja.
– Specifična terapija koju su koristili i rezultati koje su dobili bili su prvi ovakvi na svetu. Ovi miševi pokazuju da su nakon šest do osam meseci poboljšali izgled, a što je najvažnije, produžili su životni vek za oko 25 odsto – rekla je profesorka Jing Ku (40), specijalista za starenje i regenerativnu medicinu sa Instituta za zoologiju Kineske akademije nauka (CAS).
Tim biologa iz različitih odeljenja CAS-a koristio je metodu CRISPR / Cas9 da bi pregledao hiljade gena i usmerio se na one koji su bili posebno snažni pokretači ćelijske senesencije, što je termin koji se koristi za opis ćelijskog starenja.
– Identifikovali su 100 gena od oko 10.000, a kat7 je bio najefikasniji u doprinosu starenju u ćelijama, rekla je Ku.
Kat7 je jedan od desetina hiljada gena koji se nalaze u ćelijama sisara. Istraživači su ga deaktivirali u jetri miševa metodom koja se naziva lentivirusni vektor.
Za sada nisu primećeni neželjeni efekti – Upravo smo testirali funkciju gena u različitim vrstama ćelija, u ljudskim matičnim ćelijama, mezenhimskim progenitornim ćelijama, u ćeliji ljudske jetre i ćeliji jetre miša i u svim ovim ćelijama nismo primetili da se možeu detektovati ćelijska toksičnost. A kod miševa takođe još nismo videli nijedan neželjeni efekat – kaže naučnica.
Daleko još od primene na ljudima Uprkos tome, metod je daleko od toga da bude spreman za isptivanje na ljudima.
– I dalje je definitivno neophodno testirati funkciju kat7 na drugim ćelijskim tipovima čoveka i drugim organima miševa i na drugim  životinjama pre nego što upotrebimo strategiju kod starenja ljudi – rekla je ona.
 


Članak Kineski naučnici razvili gensku terapiju koja bi mogla da produži život se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.