Izvor: eKlinika.rs, 14.Avg.2025, 11:00

Kašika maslinovog ulja ili šaka maslina – šta je zdravije za vas

Bilo da volite zelene masline pune polifenola ili crne, zrele masline bogate uljem, teško je odlučiti šta je „bolje” – pogotovo kad se na istom stolu nađu i bočica maslinovog ulja i činija maslina. I jedno i drugo važi za zdrave namirnice, ali razlike postoje.
Zajednički adut: zdrave masti I masline i maslinovo ulje bogati su mononezasićenim masnim kiselinama, koje su glavni razlog zbog kojeg mediteranska ishrana važi za jednu od najzdravijih na svetu. Ishrana koja obiluje ovim mastima povezuje se sa manjim rizikom od bolesti srca, pojedinih karcinoma i gojaznosti. Postoje i pretpostavke da se mononezasićene masti u telu metabolizuju drugačije i možda se teže skladište kao masne naslage, u poređenju...

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.