Kardiolog otkriva: Kada kod žena naglo raste rizik od srčanih bolesti?

Izvor: B92, 08.Sep.2022, 08:27

Kardiolog otkriva: Kada kod žena naglo raste rizik od srčanih bolesti?

Bolesti srca i dalje su vodeći uzrok smrti muškaraca i žena širom sveta. Ta stanja mogu da uključuju bolest koronarne arterije, srčani zastoj i druge dijagnoze. Međutim, rizik od razvoja bolesti srca drukčiji je kod muškaraca i žena.

Godine starosti mogu da budu značajan faktor. Holandska kardiološka studija ukazuje na to da žene razvijaju kardiovaskularne bolesti u proseku sedam do 10 godina kasnije od muškaraca zbog ženskih hormona, koji se pojačano izlučuju pre >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i nakon menopauze. To ženama daje dodatan novo zaštite na nekoliko godina u poređenju sa muškarcima.

Kardiolog dr Norman E. Lepor sa Kalifornijskog univerziteta rekao je da se kod žena sve svodi na način na koji godine života utiču na nivo holesterola.

Nivo estrogena kod žena može da utiče na nivo holesterola

Već nekoliko studija potvrdilo je korelaciju između nivoa estrogena i holesterola.

Istraživači iz "National Institutes of Health" otkrili su da promena nivoa estrogena tokom menstrualnog ciklusa može da promeni nivo holesterola.

Povećani nivoi estrogena rezultirale su višim nivoima HDL holesterola i smanjenom količinom LDL – „lošeg“ holesterola.

HDL naspram LDL holesterola: Koja je razlika?

Visoki nivou LDL holesterola mogu da začepe arterije stvarajući plak i povećavajući rizik od razvoja koronarne vaskularne bolesti. HDL holesterol je važan za "čišćenje" tog viška holesterola i njegov prenos do jetru kako bi se uklonio.

Budući da na jetru utiču hormoni, to može da utiče na proizvodnju HDL i LDL holesterola u jetri, prema mišljenju dr Leporu.

Dakle, iako ishrana ima značajnu ulogu u nivou holesterola u telu, geni i hormoni takođe imaju određenu kontrolu nad proizvodnjom holesterola u jetri.

Menopauza menja nivo hormona stvarajući povećan rizik

Iako se nivoi holesterola kod mlađih žena drže pod kontrolom relativno višim nivoom estrogena, ta vrsta odbrane nestaje nakon što žena prođe kroz menopauzu.

Kad je žena starosti od 70 godina, njen rizik od razvoja koronarne vaskularne bolesti biće jednak riziku muškaraca, objašnjava dr Lepor.

Prema "American Heart Association", primećen je sveukupni porast incidencija srčanog udara 10 godina nakon menopauze, a jedna od tri žene završi sa nekim oblikom kardiovaskularne bolesti.

"Mislim da je ovo naročito važno jer potcenjujemo ili poričemo rizik od srčanih bolesti kod žena", kaže dr Lepor, koji svim pacijentima predlaže redovne preglede počevši od 40. godine, prenosi Index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.