Kamen u žuči je nasledan?

Izvor: eKlinika.rs, 27.Feb.2014, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamen u žuči je nasledan?

Svaka bolest mora da ima svoj početak i kraj. Neke bolesti se nasledjuju, a neke se prosto dobijaju, tj. dolaze same od sebe tokom života. Veoma je bitno da se zna koje su to bolesti koje se mogu nasledjivati, tj. nasledjivati predispozicija kojom se  kasnije tokom vašeg života može dovesti do oboljenja.

Postoje razne bolesti koje se nasledjuju, a koje se nekada tokom života nikad ne probude u organizmu. Za takve bolesti kažemo da je nasledjena samo predispozicija za tu bolest. >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << To može biti dijabetes, problem sa štitnom žlezdom, sklonost ka piću ( nasledjuje se preko gena za alkoholizam) kao i mnoge druge bolesti. Tu spada i predispozicija naslednog faktora za kamen u žuči.
Ako su vaša baka, mama, tata imali problema sa kamenjem u žučnoj kesi onda je velika verovatnoća da ste i vi skloni da obolite od toga. Žučna kesa je dugačka svega osam centimetara, a može da nam pričini velike probleme. Veću sklonost da obole od toga imaju žene, zato što se za vreme trudnoće ženski hormoni estrogeni luče u većoj količini koji pogoduju stvaranju kamena u žučnoj kesi.
Potrebno je da kako da prepoznate simptome kamena u žuči. Bol u abdomenu ili leđima može da ukazuje da imate kamen, još ako je to sve praćeno mučninom, povraćanjem i temperaturom, onda je vrlo moguće da imate problem te vrste.
Što se tiče prevencije da ne dodje do ovog oboljenja potrebno je da ograničite unos masne hrane u organizam, da jedete više voća, pijete veliku količinu vode u toku dana da organizam može bolje i lakše da resorbuje hranu, neka vam obroci budu redovni i bez preskakanja doručka ( on je jedan od najbitnijih obroka za vaš organizam), gorke namirnice je poželjno unositi jer one postiču bolje varenje. Veoma je važno da na vreme vodite računa o svom zdravlju da ne dodje do nastanka bolesti za koju imate ili nemate predispoziciju.

Autor: Ivana Ščekič
 

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.