Izvor: eKlinika.rs, 01.Feb.2024, 14:02

Kakve sve komplikacije veliki kašalj izaziva kod beba, tinejdžera i odraslih

Veliki kašalj ili pertusis može da izazove komplikacije kod ljudi svih uzrasta, a neki će se suočiti sa ozbiljnim zdravstvenim problemom koji zahtevaju bolničku negu. Ozbiljne i ponekad smrtonosne komplikacije su verovatnije kod beba koje nisu navršile ni godinu dana.
Kakve komplikacije veliki kašalj ostavlja na bebe Veliki kašalj može da izazove ozbiljne i nekad smrtonosne komplikacije kod beba i male dece. Bebe i deca koja nisu primila sve preporučene vakcine protiv velikog >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << kašlja imaju veću verovatnoću da dobiju ozbiljne komplikacije izazvane velikim kašljem. Otprilike trećina beba mlađih od godinu dana, koje dobiju veliki kašalj, zahtevaju bolničku negu. Što je beba mlađa, veća je verovatnoća da će joj trebati lečenje u bolnici.
Pedijatri navode koje i koliko ozbiljne komplikacije mogu da se jave kod beba mlađih od 12 meseci, koje se leče u bolnici od velikog kašlja:
dve od 3 bebe će imati apneju (pauze u disanju opasne po život) jedna od 5 beba dobije upalu pluća (infekciju pluća) jedna od 50 beba će imati konvulzije (nasilno, nekontrolisano drhtanje) jedna od 150 beba imaće encefalopatiju (bolest mozga) jedna od 100 će umreti. Ostale komplikacije mogu da budu:
anoreksija dehidracija poteškoće sa spavanjem epistaksa/krvarenje iz nosa hernija/kila otitis media/upala srednjeg uha urinarna inkontinencija. Teže komplikacije uključuju:
refraktorna plućna hipertenzija/oblik visokog krvnog pritiska u plućima pneumotoraks/prisustvo vazduha u plućnoj maramici prolaps rektuma/ispadanje dela debelog creva subduralni hematomi/trauma glave. Komplikacije koje veliki kašalj ostavlja na tinejdžere i odrasle osobe Tinejdžeri i odrasli takođe mogu da se suoče sa komplikacijama uzrokovanih velikim kašljem, a najčešća je upala pluća. Međutim, ako imaju jak kašalj, tinejdžeri i odrasli mogu:
da dožive sinkopu/iznenadni, prolazni gubitak svesti da zadobiju prelom rebra od jakog kašlja da izgube kontrolu nad bešikom da smršaju. Ostale očekivane komplikacije mogu da budu:
anoreksija dehidracija epistaksa/krvarenje iz nosa hernija/kila otitis media/upala srednjeg uha. Teže komplikacije uključuju:
encefalopatiju kao rezultat hipoksije od kašlja ili eventualno od toksina pneumotoraks/prisustvo vazduha u plućnoj maramici prolaps rektuma/ispadanje dela debelog creva subduralni hematomi/trauma glave. Komplikacije su obično manje ozbiljne u ovoj starijoj starosnoj grupi, posebno kod onih koji su vakcinisani protiv velikog kašlja. Međutim, ako su komplikacije ozbiljnije, nekim ljudima će biti potrebna bolnička nega.
Kliničke komplikacije Svako, a posebno novorođenčad i mala deca, mogu da dožive ozbiljne i potencijalno opasne po život komplikacije od pertusisa. Komplikacije su obično manje ozbiljne kod onih koji su primili vakcinu protiv pertusisa.
Veliki kašalj može da bude teži za bebe mlađe od 2 meseca čije majke tokom trudnoće nisu dobile TDaP vakcinu za odrasle koja štiti od difterije, velikog kašlja i tetanusa. Kod novorođenčadi mlađe od 12 meseci, koja dobiju pertusis, trećina mora da se leči u bolnici, a hospitalizacija je najčešća kod odojčadi mlađih od 6 meseci.
Članak Kakve sve komplikacije veliki kašalj izaziva kod beba, tinejdžera i odraslih se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Povezane vesti

"Vakcina je jedina zaštita protiv velikog kašlja"

Izvor: B92, 01.Feb.2024

Pedijatar Saša Milićević rekao je za Tanjug da je vakcinacija izuzetno važna i da je jedina preventiva kada je u pitanju veliki kašalj, kao i da su komplikacije kod one dece koja je prime retke, dok su smrtni ishodi skoro nemogući...Povodom nekoliko smrtnih slučajeva kod male dece obolele od velikog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.