Izvor: eKlinika.rs, 20.Sep.2023, 17:01

Kako zeleni paradajz utiče na rad srca, creva, vid i nivo holesterola

Zeleni paradajz je u odnosu na crveni samo nezreo, a obe vrste u suštini imaju slične važne hranljive materije. Iako nije identično hranljiv kao zreli crveni paradajz, zeleni ima brojne  nutritivne prednosti, odnosno sadrži esencijalne vitamine i minerale, koji imaju niz zdravstvenih prednosti. Porcija zelenog paradajza od jedne šolje obezbeđuje nekoliko dodatnih hranljivih materija – 23 miligrama kalcijuma i 367 miligrama kalijuma, takođe sadrži proteine, magnezijum, fosfor i >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << vitamin K. Zeleni paradajz može da se jede sirov, ali je ukusniji ako se prodinsta, koristi za turšiju, kuva ili izgriluje.
Zeleni paradajz sadrži skoro istu količinu vitamina C kao i crveni Zreli, crveni paradajz prepun je vitamina C, a zanimljivo je da i zeleni ima slične količine ovog vitamina. Jedna šolja zelenog paradajza obezbeđuje čak 42 miligrama vitamina C. Konzumiranje dosta vitamina C može da nam pomogne da ojačamo imuni sistem kako bi telo bilo u stanju da se lakše bori protiv prehlade, gripa i drugih bolesti. Vitamin C je takođe ključan za zdravlje zuba, desni, kostiju i kože. Zato je dodavanje zelenog paradajza ishrani jedan od načina da se poveća unos vitamina C. Osim bogatstva vitamina C zeleni paradajz ima i brojne druge zdravstvene prednosti:
1. Normalizuje krvni pritisak
Zeleni paradajz pomaže u održavanju krvnog pritiska u normalnim vrednostima. Jedan veći zeleni  paradajz sadrži 24 miligrama natrijuma (od preporučenih 2300 miligrama dnevno), a zna se da je ishrana sa visokim sadržajem natrijuma uzrok visokog krvnog pritiska i povećava šanse za moždani udar. Kalijum, kojim je zeleni paradajz takođe bogat, bori se protiv efekata natrijuma i smanjuje krvni pritisak. Rastvorljiva vlakna, kojima zeleni paradajz obiluje, mogu da smanje nivo holesterola, čime se umanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti.
2. Održava zdravlje creva i sistema za varenja 
Zeleni paradajz je zdrav izvor vlakana, neophodnih za zdravlje creva i probavnog sistema. Jedna šolja zelenog paradajza obezbeđuje oko 2 grama dijetetskih vlakana, prisutnih u većini voća, povrća i celih žitarica. Ishrana koja sadrži obilje vlakana može da pomogne da se smanji rizik od nekoliko stanja opasnih po život, kao što su bolesti srca, rak debelog creva i dijabetes tipa 2, navodi se u analizi časopisa Journal of Chiropractic Medicine. Vlakna takođe održavaju dobro funkcionisanje digestivnog sistema, tako da je manja verovatnoća od pojave zatvora.
3. Poboljšava zdravlje očiju
Koncentracija beta-karotena u zelenom paradajzu slična je u onoj u crvenom paradajzu. Beta-karoten je prisutan u velikom broju voća i povrća i pomaže telu da proizvodi vitamin A, koji nam je neophodan jer pomaže u zaštiti zdravlja očiju. Beta karotena se pretvara u vitamin A i podstiče proizvodnju zdravih belih krvnih zrnaca odgovornih za zaštitu zdravlja očiju. Smatra se da jedan srednji zeleni paradajz sadrži 790 internacionalnih jedinica vitamina A, ključnog za održavanje zdravlja očiju. Beta karoten se bori protiv kancerogenih ćelija i sprečava degeneraciju makule u starijoj dobi, što je glavni uzrok slepila. Stručnjaci navode da zeleni paradajz može da se koristi kao zamena za šargarepu kako bi se čuvalo zdravlje očiju.
4. Smanjuje probleme sa srcem
Unos zelenog paradajza pomaže u smanjenju šanse za srčane probleme zbog prisustva dijetalnih vlakana. Ishrana bogata vlaknima smanjuje šanse za srčane bolesti. Veliki zeleni paradajz nudi 2 grama vlakana. Zdrave odrasle osobe moraju da dobiju 14 grama dijetalnih vlakana na svakih 1000 kalorija. Rastvorljiva vlakna smanjuju nivo holesterola i takođe razvoj srčanih bolesti. Oko 10 procenata vlakana koja se nalaze u paradajzu je rastvorljivo.
5. Održava holesterol u ravnoteži 
Zeleni paradajz ne sadrži holesterol, a veličina porcije od 100 grama zelenog paradajza ima 1,20 grama proteina, koji deluje kao vezivo holesterola u krvi. Takođe, sadrži 0,20 grama masti, koje povezuju holesterol u crevima. Vitamin B3 ima vitalnu ulogu u smanjenju lošeg holesterola.
6. Bori se protiv ćelija karcinoma
Količina vitamina A i C, koja se nalazi u zelenom paradajzu pomaže da se poveća nivo antitela u našim telima, koji pomažu u borbi protiv ćelija raka. Vitamin A kao i vitamin C pomažu u jačanju antitela u telu za borbu protiv štetnih ćelija. Vitamin K, koji se nalazi u zelenom paradajzu pomaže u sprečavanju razvoja ćelija raka. Osim toga, vitamin B6 pomaže u jačanju imuniteta i sprečava ulazak loših bakterija u telo.
7. Normalizuje zgrušavanje krvi
Vitamin K, koji se nalazi u zelenom paradajzu, pomaže da se obezbedi normalno zgrušavanje krvi. Takođe, ovaj vitamin dobar je i zdravlje kostiju, za jake kosti. Jedan srednji zeleni paradajz, na primer, sadrži 90 mikrograma dnevnog preporučenog unosa vitamina K, a budući da je vitamin K rastvorljiv u mastima, može da se kombinuje sa drugim izvorima masti kako bi se olakšala njegova  apsorpcija.
8. Koristan je za proširene vene
Zeleni paradajz sadrži acetilsalicilnu kiselinu koja deluje kao antikoagulant. To se može koristiti kao alternativna terapija – smanjenje tegoba za proširene vene. Stavite isečen zeleni paradajz na vidno proširene vene, ponovite nekoliko puta to kako bi se postigli najbolji rezultati.
9. Sprečava prerano starenje
Konzumacija zelenog paradajza pomaže u sprečavanju preranog starenja jer sadrži dosta vitamina C, koji regeneriše ćelije kože i pomaže u sprečavanju pojave bora na licu.
10. Antioksidativna aktivnost
Zeleni paradajz prepun je vitamina A, C i E koji su antioksidativni hranljivi sastojci. Osim što održava zdravlje srca, vitamin C podržava apsorpciju gvožđa iz ishrane. Kako bi se održao jak imuni sistem i zdrav vid, potrebna je adekvatna količina vitamina A. Vitamin E pomaže u sprečavanju hemolitičke anemije, koja smanjuje pojavu katarakte. Ishrana bogata antioksidansima pomaže u prevenciji hroničnih bolesti kao što su bolesti srca.
Članak Kako zeleni paradajz utiče na rad srca, creva, vid i nivo holesterola se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.