Izvor: eKlinika.rs, 05.Nov.2023, 10:01

Kako vežbe mogu pomoći u povećanju produktivnosti na poslu

Vežbanje i njegove prednosti nisu ograničene samo na dovođenje u formu ili zdravo telo. Poznato je da bilo koji oblik fizičkog vežbanja poboljšava zdravlje našeg mozga, smanjuje stres i poboljšava kognitivne funkcije, sve što je potrebno da bismo bili uspešni na poslu.
Kako vežbanje poboljšava produktivnost na poslu Nikome nisu strane prednosti redovnog vežbanja. Svi znamo da redovna fizička aktivnost može da pomogne u održavanju zdravog tela i zdravog duha. >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << Ali možda nam nije poznato da se prednosti vežbanja protežu i na povećanje naše produktivnosti na poslu. Prepuštanje redovnoj fizičkoj aktivnosti može poboljšati kognitivne funkcije, pomoći u smanjenju stresa i povećati nivo energije, sve što je potrebno za bolje funkcionisanje na poslu. Dakle, ako želimo da budemo izvrsni na svom radnom mestu, uključivanje vežbanja u našu dnevnu rutinu može da bude odluka koja unosi značajnu promenu u našem trenutnom načinu rada.
Vežbanje poboljšava kognitivnu funkciju Vežbanje ima snažan uticaj na kognitivne funkcije. Redovna fizička aktivnost povećava protok krvi u mozgu, što zauzvrat poboljšava kognitivne sposobnosti kao što su pamćenje, fokus i veštine rešavanja problema. Ovo povećanje snage mozga može značajno promeniti našu sposobnost da se uhvatimo u koštac sa složenim zadacima na poslu i donosimo ispravne odluke.
Smanjenje stresa uz pomoć vežbanja Stres ubija naše samopouzdanje i produktivnost na radnom mestu. I ovde vežbanje pomaže, jer je ono moćno sredstvo za smanjenje stresa. Kada se bavimo fizičkom aktivnošću, naše telo oslobađa endorfine, koji prirodno podižu raspoloženje. Ovi endorfini pomažu u smanjenju stresa i anksioznosti, omogućavajući nam da pristupite radnim zadacima sa mirnijim i fokusiranijim načinom razmišljanja, kaže za HealthShots Jaisleen Kaur, life coach, konsultant za imidž i trener vežbi niskog intenziteta.
Povećani nivoi energije Osećaj umora ili tromosti tokom radnog dana može ometati produktivnost. Redovna vežba može pomoći u borbi protiv ovog problema povećanjem nivoa energije. Vežbanje poboljšava kardiovaskularno zdravlje, čineći da naše srce efikasnije pumpa krv i kiseonik do mišića, što rezultira višim nivoima energije tokom dana.
Poboljšan kvalitet sna zahvaljujući vežbanju Dobar san je ključan za produktivnost, a vežba može da igra vitalnu ulogu u poboljšanju kvaliteta sna. Studije su pokazale da redovna fizička aktivnost može pomoći da brže zaspimo, da uživamo u dubljem snu i da se probudimo osveženiji. Odmoran um je budniji i sposobniji da se nosi sa izazovima vezanim za posao.
Bolje raspoloženje i motivacija Održavanje pozitivnog raspoloženja i visokog nivoa motivacije od suštinskog je značaja za produktivnost. Dokazano je da vežba ima pozitivan uticaj na raspoloženje povećanjem proizvodnje serotonina, neurotransmitera odgovornog za osećaj blagostanja i sreće. Kada se osećamo srećnije i motivisanije, veća je verovatnoća da ćemo radnim zadacima pristupiti sa entuzijazmom i efikasno ih završiti.
Bolja organizacija i upravljanje vremenom Redovno vežbanje zahteva posvećenost i disciplinu. Ove iste veštine mogu se preliti u naš profesionalni život, poboljšavajući naše sposobnosti organizacije i upravljanja vremenom. Pridržavajući se dosledne rutine vežbanja, razvijamo naviku postavljanja i postizanja ciljeva, što se može pretvoriti u bolje određivanje prioriteta zadataka i raspodelu vremena na poslu.
Vežbanje za bolje fizičko zdravlje Dobro fizičko zdravlje je osnova za produktivnost. Redovno vežbanje smanjuje rizik od hroničnih bolesti i unapređuje opšte blagostanje. Kada smo zdraviji, manje je verovatno da ćemo uzimati bolovanje i veća je verovatnoća da ćemo na poslu davati svoj maksimum.
Uvek treba da imamo na umu da je ključ uspeha doslednost. Započnite sa rutinskim vežbama koje su u skladu sa vašim nivoom kondicije i postepeno ih nadograđujte. Bilo da se radi o brzoj šetnji tokom pauze za ručak, podnevnoj sesiji joge ili redovnoj poseti teretani, pronađite ono što vam odgovara i držite se toga. Poboljšanja u smislu povećane produktivnosti i opšteg blagostanja nesumnjivo će biti vredne truda.
Članak Kako vežbe mogu pomoći u povećanju produktivnosti na poslu se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.